Европейската комисия предложи днес да бъде съставен световен "черен списък" на опасните авиокомпании след катастрофата със самолета "Еърбъс" А210 на йеменския държавен авиопревозвач "Йемения еър" край Коморските острови, предаде Франс прес.

Европейският комисар за транспорта Антонио Таяни посочи пред журналисти, че на срещата с председателите на съвета на Международната организация за гражданска авиация след няколко дни ще предложи да се състави световен черен списък, подобен на използвания в Европейския съюз.

Такъв списък, според него, ще бъде "гаранция за всички, които пътуват по света".

Йеменската авиокомпания не е била в "черния списък", но е жалко, че пътниците са сменили самолета, защото контролът в Европа винаги е много стриктен, посочи Таяни.

Пътниците пътували от Париж и Марсилия се прекачили от "Еърбъс" А330 на "Еърбъс" А310 в йеменската столица Сана, преди да продължат за Коморските острови.

След днешната катастрофа Брюксел ще поиска обяснения от йеменската авиокомпания и ще направи проверка на нивото на сигурността, обяви европейският комисар. Той посочи, че експертната комисия, която редовно актуализира "черния списък" на ЕС, ще се събере в четвъртък в Брюксел и в близките седмици ще публикува нов списък.

В момента списъкът включва 200 авиокомпании, като последната му актуализация е направена на 8 април 2008 година.

Източник: БТА

Вижте още: