Цените на жилищата в 20-те водещи щатски метрополиса падат през април с по-малък темп от прогнозирания, което е признак, че спадът в цените на жилищата отслабва.

Индексът S&P/Case-Shiller се е понижил с 18.1% на годишна база през април, след спад от 18.7% през март. Индексът отчете понижение от 19% през януари, което беше и най-голямото, откакто се води подобна статистика през 2001 г.

Спадът в цените вероятно ще продължи да намалява след като търсенето се стабилизира, а иззетите жилища започнат да съставляват по-малък дял от общите продажби.

Икономистите прогнозираха, че индексът ще се понижи с 18.6%, според проучване на Bloomberg.

Индексът губи 0.6% от стойността си през април, в сравнение с март, което е най-доброто му представяне от юни 2008 г. Осем от 20-те града отчитат ръст в цените в сравнение с март, като повишението се оглавява от Далас (+1.7%).

Цените на жилищата бележат най-голям спад на годишна база през април във Финикс - 35%. Следват Лас Вегас с понижение от 32% и Сан Франциско с 28%.

Продажбите се стабилизират вследствие на спада в цените на жилищата, породен от прекратените ипотеки и иззетите домове. Продажбите на съществуващи жилища са нараснали с 2.4% през май, стана ясно миналата седмица.

Продажбите на иззети домове намаляват в национален мащаб. Делът на продадените иззети жилища възлиза на около 33% от всички области през миналия месец, в сравнение с 40-50% по-рано през годината.

Поевтиняването на жилищата и обезценяването на акциите са изтрили рекордните 13.9 трлн. долара от богатството на домакинствата от края на 2007 г. досега, според данни на Федералния резерв.