Шведската софтуерна компания Global Gaming Factory X AB се е съгласила да закупи един от най-големите торент-портали в света The Pirate Bay, информира Reuters.

Компанията твърди, че ще намери начини да компенсира притежателите на авторските права за сваляните от сайта материали. Четиримата шведи, собственици на сайта, бяха осъдени през април на една година затвор и трябва да заплатят 3.6 млн. долара компенсации на засегнатите компании.

Global Gaming Factory X ще заплати 60 млн. шведски крони (7.7 млн. долара) за сайта и смята, че той има бъдеще като част от нов бизнес модел, който ще задоволява както провайдърите на съдържанието в него, така и притежателите на авторските права.

"Бихме искали да представим модели, които предвиждат да се заплаща на провайдърите на съдържанието и притежателите на авторските права при свалянето на материали от сайта," казва Ханс Пандея, главен изпълнителен директор на Global Gaming.

Музикалните и филмовите компании, между които Warner Bros, MGM, Columbia Pictures, 20th Century Fox Films, Sony BMG , Universal и EMI настояваха за повече от 100 млн. шведски крони (12.6 млн. долара) компенсация за изгубените приходи.

Присъдата в момента се обжалва на по-висша инстанция.