Очаква се съдът да върне оздравителния план за Кремиковци, за да бъде допълнен точния списък на кредиторите и да се направи оценка на вземанията, заяви Цветан Банков, синдик на комбината. Оздравителният план бе внесен в Софийския градски съд на 29 юни. За пръв път в България се прилага възможността за капитализация на вземанията, допълни Банков.

Според запознати с търговските процедури, най-рано в края на август или през септември ще има събрание на кредиторите. След него ще бъде задействана процедура по капитализацията на дълга на Кремиковци. За сега кредиторите са над 450, сред тях има и чуждестранни юридически лица. Самата процедура по уведомяването им за събрание, оценка на техните вземания от три вещи лица, решение за цената на акциите ще се проточи минимум месец.

Междувременно съкращенията в комбината продължават. Към 29 юни т.г. в Кремиковци на щат са били 3928 лица, заявиха от комбината. Причината за съкращенията е кризата в отрасъла, твърдят от Кремиковци. Невъзможността да се осигури работа, както и да се реализира продукцията на добра цена е причина около 1000 работници да останат без работа.

След две-три години, ако Кремиковци се стабилизира, може да се стигне до връщане на хората на работа, твърди Цветан Банков. Тогава комбинатът трябва да може да продава своята продукция и да плаща на доставчиците си. Специалисти от бранша изразяват несъгласие с подобно твърдение. Те припомнят възгласа на международен експерт, който при влизането си в Кремиковци преди години възкликнал: "За пръв път виждам работещ музей".

Източник: БГНЕС