Продажбите на жилища в Манхатън падат с повече от 50%, а средната цена на апартаментите се е понижила с между 21.4 и 24% от преди година, информира Reuters.

Средната цена на апартаментите в Манхатън е паднала до 1 312 920 долара през второто тримесечие, в сравнение с 1 669 729 долара година по-рано, според доклад на Prudential Douglas Elliman.

По-строгите изисквания за отпускането на ипотечни заеми, нарастващата безработица и рецесията се отразяват на пазара, който преди това повече от три години беше видимо изключение от срива на щатския жилищен пазар.

Жилищният пазар в Манхатън обаче отчете рязък спад, след като Уолстрийт и останалите частни индустрии в Ню Йорк започнаха да закриват работни места.

Въпреки, че шокът намаля и кредитната криза отслабна безработицата в Ню Йорк нарасна до 9% през май, което е най-високото й ниво от 1997 г. Цените на апартаментите продължиха да падат.

Осреднената цена на жилищата пада с 18.5% на годишна база до 835 700 долара. Осреднената цена при препродажба на жилища пада с 25.6% до 725 000 долара, но нараства със 7.4% в сравнение с предходното тримесечие.

Продажбите падат наполовина в сравнение с година по-рано през второто тримесечие, но нарастват с 28.2% в сравнение с първите три месеца на настоящата година, според Prudential.

Броят на жилищата, които са на пазара е нараснал до 9 378, което представлява 8.7-процентно увеличение в сравнение с година по-рано, но намаляват с 10.2% спрямо предходното тримесечие, тъй като по-малко мотивирани продавачи са изтеглили жилищата си от пазара, показват данни на Prudential.

Апартаментите за препродажба са били на пазара средно по 162 дена, в сравнение със 135 дена година по-рано. Продавачите са били готови да намалят цена, която са обявили с около 7.8%.