Фалиралият щатски автопроизводител General Motors Corp. (GM), който продава по-голяма част от активите си на правителството на САЩ, може да подаде заявление за първично публично предлагане (IPO) на акциите на компанията през 2010 г., информира Bloomberg.

Вчера представителите на GM бяха в съда по фалити, за да търсят одобрение за продажбата на повечето от активите на компанията на Министерството на финансите, което плаща за автопроизводителя с отпуснатите му повече от 27 млрд. долара заеми.

"Планираме да продадем дела в даден момент," казва Хари Уилсън, служител в администрацията на Барак Обама, който е сред надзорниците на автомобилната индустрия. "Очакваме IPO през 2010 г.", каза още Уилсън.

Някои от облигационерите се противопоставиха на продажбата, оспорвайки решението на GM да продаде по-голяма част от активите си на Министерството на финансите, вместо да предложа традиционния в случая план за реорганизация и да даде право на кредиторите да гласуват.

Министерството на финансите няма да отпуска повече средства на GM, ако до 10 юли не бъде подписана заповед одобряваща продажбата на по-голяма част от автопроизводителя.

Вчера беше вторият ден на GM в съда по фалитите в Ню Йорк. Компанията търси одобрение за условия по сделка, която би дала 60-процентен дял на правителството в новата GM срещу 50 млрд. спасителни заеми. Работнически фонд ще получи 17.5-процентен дял в новата компания, a агенции на Канадското правителство ще получат 11.7% за заемите си.

Облигационерите и необезпечените кредитори ще си поделят 10% от акциите, плюс варанти, съгласно предложения план.

Министерството на финансите оказва натиск за бърза продажба на компанията с цел запазване на активите, заяви наскоро главният изпълнителен директор на GM Фриц Хендерсън.

"Опитваме се да осъществим продажбата за 30-40 дена," казва Уилсън.

Според консултант на GM акциите и варантите, които ще получат облигационерите и други необезпечени кредитори ще бъдат на стойност поне 7.4 млрд. долара. Консултантите на GM прогнозират, че стойността на акциите на преструктурираната компания ще надхвърля 38 млрд. Долара.