Наемите на първокласните търговски площи се понижиха почти във всички региони в света, след като глобалната рецесия засегна сериозно потребителските нагласи и продажбите на дребно, се казва проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Търсенето на търговски площи също отчете спад на повечето пазари заради намалялото потребление и растяща безработицата. Най-сериозно бяха засегнати развиващите се и по-малко наложени пазари.

Най-голям спад на наемите е отчетен в столицата на Аржентина Буенос Айрес, следвана от Варшава (Полша) и Вашингтон (САЩ) със съответно 33 и 26%.

Независимо от ръста, отчетен на някои пазари, тенденцията е за натиск надолу.

Ню Йорк остава най-скъпата търговска дестинация, с годишни наеми от около 14 700 долара за кв. м, въпреки отчетен спад с 10% за година. Наемите в града са двойно по-високи от тези в следващия в класацията- Хонконг.

На трето място е Москва. Руската столица измества от позицията Токио, който от своя страна се спуска на пето място.

Четвърти в класацията е Париж.

"Някои от търговците на дребно се възползват от отслабналия пазар, за да договорят по-ниски наемни условия. Собствениците от своя страна искат да избегнат увеличаване на свободните площи и са готови за почти всякакви отстъпки за да задържат наемателите. Най-находчивите търговци използват момента за да се преместят на по-добри локации" - коментира Ник Аксфорд, директор на проучванията на CB Richard Ellis за Европа, Близкия Изток и Африка.

Европа, Близкия Изток и Африка

Москва, Париж и Лондон са най-скъпите търговски локации в региона. Опасността от намалено търсене и покачващи се свободни площи доведе до спад от 3% на наемите на търговските площи в ЕС за първото тримесечие на тази година и понижение от 1.2% на годишна база.

Наемите в някои първокласни локации като Дубай, Барселона, Атина и Дъблин се понижиха с 10% или повече