Във връзка с програмата си за развитие Equest Investments Balkans продаде остатъчния си дял от 16.52% в Уника България. Купувач по сделката е Uniqa International, съобщават от дружеството.

Сумата на сделката за дела е 7.9 млн. евро в брой. Тя е осъществената по силата на съществуващо споразумение между EIB и Uniqa International, за прехвърляне на собствеността до 2010 година.

Средствата ще бъдат използване от Equest, за финансиране на някои от задълженията на компанията, както и за преструктуриране на бизнеса й.

Uniqa International, е звено на най-голямата австрийска застрахователна компания Uniqa Insurance, която придобива пълен контрол върху българското подразделение.

След осъществяването на сделката Uniqa International ще контролира 99.88% от Uniqa Bulgaria. Това става, след като преди месец дял от 21% бе продаден за 15.2 млн. евро.

Uniqa Bulgaria, е застрахователна компания специализирана в живото- и общозастрахователния бизнес в България. Тя е частна компания основана през 1994 година и от тогава до момента разполага с около 100 клона в страната.

Компанията заема третата позиция сред застрахователните компании и 11-то място при общото застраховане.

Брутните премии за изминалата година възлизат на 68.4 млн. евро, а печалбата й преди данъци е 3 млн. евро.