Големите икономически сили трябва да подкрепят долара като основна международна валута, въпреки че развиващите се страни може да обсъждат нова глобална резервна валута на срещата на Г-8 през следващата година, информира Reuters, цитирайки високопоставен японски държавен служител.

Китай помоли за провеждането на дебат по отношение на нова глобална резервна валута, когато лидерите на Г-8 се срещнат с развиващите се икономики Г-5 в Италия през следващата седмица. Новината за молбата на Китай свали стойността на долара до триседмичен минимум вчера.

Според Япония ще бъде трудно друга валута да замени долара като световната резервна валута и страната е против каквито и да било действия, които ненужно ще отслабят статута на щатските пари, казва Йоичи Сузуки, генерален директор по икономическите въпроси на японското външно министерство и един от основните координатори за срещата на Г-8.

"Позицията на Япония е, че големите икономически сили трябва да подкрепят долара," казва Сузуки в интервю за Reuters.

"Нито една страна няма да има полза от разговори за нова глобална основна валута, които ще отслабят долара," добавя той.

Япония има интерес от стабилен долар за търговията си с други страни и понеже по-голяма част от огромните и резерви чуждестранна валута са в доларови активи.

Според Сузуки не би било изненада, ако страните от Г-5 обсъдят ролята на долара като основна международна валута, когато се срещнат помежду си в рамките на срещата на Г-8.

Токио обаче не очаква темата да бъде обсъждана на срещата на Г8 и развиващите се страни от Г5, сред които са Китай, Бразилия и Индия.