Индустриалната зона "Варна-Запад" днес вече е официално регистрирана, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Заедно с премиера Сергей Станишев той участва в кръгла маса, посветена на възможностите на индустриалните зони.

Създаването на подобни зони е една от най-решителните антикризисни мерки, които предприе кабинетът, заяви Димитров. Той посочи, че към зоната във Варна интерес проявяват големи инвеститори от Китай, Австрия и Тайван. Зоната ще бъде разположена на площ от 543.29 декара. Основният проект е готов и предвижда участие на общините Суворово, Вълчи дол и Ветрино.

Премиерът посочи, че правителството е одобрило мерки за засилването на българската икономика. По думите му от 2005 г. досега инвестициите в страната са над 24 mlrd. евро. Той отбеляза, че от 1992 г. до 2005 г. сумата им е била два пъти по-малка.

При настоящата криза трябва да търсим нови, допълнителни мерки за привличането на чуждестранни капитали, посочи премиерът. Според него учредяването на Националната компания "Индустриални зони" е крачка в тази посока. Станишев добави, че инвеститорите търсят освен политическа стабилност, добра данъчна политика, както и терени с инфраструктура.

Станишев каза, че засега националната компания работи по развитието седем индустриални зони в страната - във Видин, Русе, Свиленград, Карлово, Плевен, Пловдив и Варна.

Станишев посочи, че за разлика от политическите си опоненти, БСП е на позиция, че в условията на криза държавата трябва да продължи да инвестира. Капитализирането на такива предприятия като компанията "Индустриални зони", осъществяването на инфраструктурни проекти, е начинът да преборим кризата, каза той.

Източник: БТА