Започнаха изборите за 41-во Народно събрание. В днешния вот са регистрирани 18 партии и коалиции и на тях ще могат да упражнят правото си на глас 6 884 271 души.

Тази година избираме 240 народни представители по смесена система - 209 от тях по пропорционалната в 31 многомандатни избирателни района, а 31 депутати ще бъдат излъчени в мажоритарен вот в 31 едномандатни избирателни района.

По тази причина ще гласуваме с две бюлетини - една за партийните листи и друга - за мажоритарните кандидати, преференции няма да се отбелязват.

Зад граница има 273 избирателни секции и нашите сънародници там ще гласуват само за партийните листи. Прави впечатления големият брой секции /123 на брой/, които ще бъдат открити в съседна Турция.

Новото на тези избори е въвеждането на експерименталното електронно гласуване, което ще се проведе в София в 9 секции във Френската езикова гимназия на ул. Патриарх Евтимий № 35.

В списъците на кандидатите за народни представители фигурират 139 имена на българи с агентурно минало. Само в листите на Синята коалиция и на партия Зелените няма кандидати-бивши агенти.

По-долу представяме списъка на партиите и коалициите, които ще вземат участие на изборите на 5 юли по реда на изтегления от тях жребии и както ще бъдат изписани на бюлетината за гласуване за партийни листи. Под всяка от тях ще бъдат изписани имената на първите трима кандидат-депутати от листата.

1. Ред, законност и справедливост

2. Лидер

3. ГЕРБ

4. ДПС "Движение за права и свободи"

5. Партия Атака

6. Коалиция за България

7. Съюз на патриотичните сили Защита

8. НДСВ

9. Регистрацията е анулирана с решение на ЦИК № НС-160

10. Българска лява коалиция

11. Партия на Либералната Алтернатива и Мира

12. ПП Зелените

13. Социалдемократи

14. Регистрацията е анулирана с решение на ЦИК № НС-159

15. П.П. Друга България

16. Обединение на българските патриоти

17. Политическа партия "Национално движение за спасение на Отечеството"

18. Български Национален Съюз - НД

19. Синята коалиция

20. За Родината.

Източник: БГНЕС