Най-голямата банка в Германия "Дойче банк" е наредила да бъдат шпионирани поне един член на надзорния й съвет, хора от ръководството и един от акционерите й. Това твърди германското сп. "Шпигел" в броя си, който предстои да излезе в понеделник.

"Шпигел" цитира вътрешен доклад на адвокатска кантора, според който детективи следели споменатите лица и проучвали "с кого и кога се срещат". В края на май банката организира вътрешно разследване на злоупотреби с лични данни и главният й изпълнителен директор Йозеф Акерман обеща пред ръководството "нулева толерантност", припомня агенцията.

Сред жертвите на този шпионски скандал е и Гералд Херман, представител на синдиката ВЕРДИ в надзорния съвет, заподозрян, че е предавал на журналисти данни за резултатите на дружеството за третото тримесечие на 2001 г.

През 2006 г. пък "Дойче банк" наредила да бъдат следени членове на управителния съвет, "заподозрени, че поддържат връзка с бившия медиен магнат Лео Кирх", с когото банката се съди, а също и миноритарния акционер Михаел Бондорф, адвокат от Ибиса.

Според "Шпигел", "Дойче банк" използвала дори "жени като примамка", за да установи "личните слабости на някои акционери". Тя използвала различни детективски бюра, едно от които, ръководено от бивш агент на Щази, било замесено в шпионските скандали, разтърсили "Дойче телеком".

Надзорният съвет на "Дойче банк" ще бъде информиран скоро на извънредно заседание за съдържанието на доклада. Случаят се разследва и от германския финансов регулаторен орган "БаФин".

В събота представители на "Дойче банк" не бяха на разположение за коментар, добавя агенцията.

Източник: БТА