Резултатите върху 100% от извадката на прогнозното проучване екзит пол потвърждават получените до момента данни. Със сигурност шест партии влизат в 41-вия парламент. Възможно е да има и седма. ЦИК обяви в 22.24 часа края на изборния ден, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

От пропорционалното гласуване:

ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", Синята коалиция, и РЗС са сигурните нови парламентарно-редставени формации. На ръба на 4-процентната бариера е Лидер с Новото време. НДСВ остава извън законодателната власт.

Първа политическа сила с 39.5% от пропорционалния вот е ГЕРБ. Второто място с 17.6 на сто от гласовете е за БСП. На трето място избирателите са изпратили ДПС. За движението са гласували 13.4% от имащите право на глас.

С 9.3% "Атака" заема четвъртото място. Следва Синята коалиция с резултат 7.5 на сто. РЗС печели 4.6% от гласовете. Само стотна от процента дели "Лидер" с "Новото време" от 41-вия парламент. Засега коалицията има 3.9 на сто. НДСВ остава под чертата с резултат 2.8%.

Какво е разпределението на мажоритарните места?

ГЕРБ печели между 26 и 27 мажоритарни места. БСП може би ще има един мажоритарен депутат. Четири - шест личности, излъчени от ДПС, влизат в парламента. Остава неясно дали Пламен Галев ще успее да се пребори за народен представител от Кюстендил.

"Атака", Синята коалиция и РЗС няма да имат мажоритарни представители.

ГЕРБ ще разполага с 112-120 народни представители. Между 37 и 41 от банките в пленарна зала ще бъдат заети от представители на БСП. От 34 до 38 депутати ще има Ахмед Доган, 20 или 22 депутати получава "Атака", 16 - 18 Синята коалиция.

Между осем и 10 депутати ще имат РЗС. Ако "Лидер" с "Новото време "премине бариерата ще има максимум осем свои представители във властта. НДСВ остава извън 41-вия парламент.

Източник: bTV