Цените на жилищата в Нова Зеландия отчетоха ръст за пръв път от половин година насам, сигурен знак, че икономиката може би започва да се възстановява от най-лошата рецесия от три десетилетия насам, пише Bloomberg.

Средната цена се е покачила с 0.4% през второто тримесечие, спрямо първото когато имаше спад от 2.1%, сочат данни на Quotable Value New Zealand. През юни миналата година цените са отчели намаление от 7.1%, става ясно още от изнесените данни.

Основният лихвен процент в страната беше намален от юли миналата година от 5.75% до рекордните 2.5%, в опит да бъде стимулирано търсенето. От централната банка заявяват, че е възможно лихвените проценти по ипотечните кредити да бъде още намалени.

Цените на жилищата могат да продължат да се повишават, вследствие на ниските разходи за получаване на кредити а повишаващото се потребителско доверие ще привлече повече хора на пазара на имоти.

"Цените на жилищата в момента са почти на дъното", казва Ник Тъфли, главен икономист в ASB Bank. "Увеличаващото се търсене от страна на купувачите на пазара играе съществена роля за движението на лихвените проценти", допълва още Тъфли.

Кредиторите в Нова Зеландия са обект на всеобща критика от страна на бизнес групи и политици за това, че понижаване лихвите по ипотечните кредити със същия процент, както централната банка.