Докато повечето хора в САЩ празнуват Деня на независимостта на 4 юли, руски емигрант, живеещ в Ню Джърси, е задържан по обвинения в кражба на секретни кодове за компютърна търговия от голяма финансова институция в Ню Йорк, която според източници е Goldman Sachs, пише Матю Голдстийн, колумнист в Reuters.

Ако това бъде доказано, ще представлява голяма новина, защото кодовете, които обвиненият Сергей Алейников, се е опитал да открадне са секретни кодове за отключване на автоматизираната търговия на Goldman с акции и суровини. Според щатските федерални власти, компютърните кодове и файловете свързани с търговията, които Алейников е качил на хостван в Германия уебсайт помагат на тази основна финансова институция да генерира милиони долари печалба всяка година.

Платформата очевидно е едно от нещата, които дава на Goldman предимство пред конкуренцията що се отнася до скоростна търговия на акции и суровини. Според федералните власти платформата бързо обработва развитието на пазарите и използва свръхсекретни математически формули, които позволяват на компанията да осъществява високодоходни автоматични сделки.

Случаят започва да се разплита вечерта на 3 юли, когато Алейников е арестуван от агенти на ФБР на летището Нюарк Либерти, докато се връща в Чикаго. Алейников тъкмо започнал работа в друга компания в Чикаго, след като напуснал Goldman Sachs в началото на юни. Оказва се, че финансовата институция е осведомила федералните власти, че бившият й служител крои нещо.

Съпругата на Алейников Елина твърди, че мъжът й е невинен. Според нея той й е работил здраво за Goldman Sachs и е добър гражданин, който живее в САЩ от 19 години.

Според ФБР Алейников постъпва в Goldman Sachs през май 2007 г. като компютърен програмист и напуска в началото на юни тази година.

Случаят с Алейников може да обясни защо Нюйоркската фондова борса набързо промени методологията си за изчисляване търговията с акции през подобни специализирани програми миналата седмица. Goldman често оглавява класацията далеч преди конкурентите си.

За седмицата приключила на 19 юни, Goldman например, оглавява класацията на Нюйоркската борса NYSE за търговия с програми. За седмицата приключила на 22 юни, обаче Goldman мистериозно изчезва от списъка на първите 15. Компанията просто изчезва без обяснение. След това от борсата обявяват, че ще променят част от данните, по които се изчислява търговията.

Федералните власти подозират, че Алейников, който е живее от много години в САЩ, често пътува до Русия и може да е имал помощници. Германският сайт, за който се твърди, че Алейников е качил открадната информация, е регистриран на името на жител на Лондон. Това естествено повдига въпроса дали не става дума за международен шпионаж.

Случаят се разплита бързо. Междувременно се появява всякаква странична информация за Алейников, като например това, че той и жена ми участват в състезания по спортни танци и техни клипове са качени в youtube.com. Работата, която той получава е почти три пъти по-добре заплатена от таза, която е имал в Goldman, където годишната му заплата е била 400 000 долара.

Въпросът, който интересува инвеститорите е дали този инцидент ще се отрази на резултатите на банката за второто тримесечие.