Ето какво показват данъчните декларации на министрите, които напускат управлението на страната, публикувани днес от Сметната палата:

Сергей Станишев- при напускането на поста, премиерът декларира апартамент и гараж на ул. "В.Търново", София, и лека кола „Мазда".

Няколко министри )освен доходите си от заплати и други) декларират само влогове. Миглена Плугичева- вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете, декларира влогове (18 000 лв. и 2 000 евро на нейно име и 8 000 евро на името на съпруга й), министърът на финансите Пламен Орешарски- влог от 2000 лв., а министърът на вътрешните работи Михаил Миков- 40 000 лв. налични, плюс акции и дял в юридическо дружество. Само влогове притежава и министърът на културата Стефан Данаилов, като общата им стройност е 91 000 лв. и 37 500 евро.

Доста „по-богата" е декларацията на Николай Цонев- министър на отбраната, който декларира седем имота: три апартамента- един в София и два в Перник, къщи в с. Стефаново, Радомирско и с. Медвн, Котел, и парцели в София и Срефаново. Освен тях, министърът разполага с влогове в евро, долари и левове, акции и дялови участия. Министърът на има кредит, изтеглен от ПИБ.

Министърът на земеделието Валери Цветанов обяви, че притежава 5 недвижими и два земеделски имота: два апартамента на „Сливница", София, две къщи в с.Гулянци, Костинброд и къща, нива и трайни насаждения в Кнежа.

Три имота- апартамент и две къщи в Стара Загора притежава министърът на здравеопазването Евгени Желев, който има две коли- Ауди А6, купени за по 7 000 лв. през 2007 г. Той разполага още с депозити за 40 000 лв. на свое и на съпругата си име, както и влогове за по 12 000 евро и долара.

Това е топ 3 на на- „имотните", в буквалния смисъл на думата, министри.

Голям е и броят на министрите, заявили, че дължат заеми към банки и други кредитори. Заем от 160 000 евро към физическо лице е декларирала министърът на правосъдието Миглена Тачева,която притежава апартамент в София.

Сред министрите със заеми към банки е и министърът на икономиката Петър Димитров, който притежава апартамент в груб строеж в София, малък депозит и кредит от 23 510 евро от ДСК.

Влогове и акции, както и налични суми, притежава министърът на държавната администрация Николай Василев, който е закупил Мерцедес С 280 с лизинг от 50 000 лв.

Жилищен кредит към Булбанк от 116 522 лв. декларира министърът на транспорта Петър Мутафчиев, разполагащ и със скромен депозит от 6 000 лв.

Къща в Банско е притежаваният от министъра на социалните грижи Емилия Масларова имот. Тя разполага и с депозит от 15 000 евро. През миналата година Емилия Масларова е изразходила 16 500 лв. за пътуване до Куба в полза на съпруга си.

Министърът на образованието Даниел Вълчев и съпругата му през миналата година са продали апартамент от 119 кв. м. за 459 243 лв.

Истински безсребърник се оказва министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, който няма нищо за деклариране.

Трима министри: Ивайло Калфин, Джевджет Чакъров и Емел Етем за момента са подали само уведомление.

Снимка: МС