Какво очаква застрахователният бранш от бъдещото правителство и Народно събрание? Кои са приоритетите, които ще бъдат предложени на вниманието на новите управляващи?

Отговорите - от Орлин Пенев, председател на Асоциацията на българските застрахователи, избран за втори път начело на гилдията преди малко повече от месец:

Господин Пенев, какви са очакванията на застрахователите от новите управляващи на България?

Очакваме от новото правителство стабилизация на икономиката. Очакваме спиране на корупцията и бюрокрацията и връщане в страната на европейските пари, защото когато няма инвестиции, развитието не само на един бранш, но на цялата икономика спира.

Застраховането е функция на икономиката. Не може да очакваме развитие на застраховането при икономика, която върви надолу.

Като цяло считаме, че едно дясноцентристко правителство би допринесло за доброто на страната. Сигурен съм, че то ще бъде подкрепено от Европейската народна партия.

Какви приоритети ще поставите на вниманието на новите управляващи за разглеждане?

Въздържаме се от поставяне на задачи пред правителство, което още не е сформирано.

Като цяло обаче застрахователният бранш ще иска промени в Кодекса за застраховането, касаещи застрахователния договор, електронните полици и това дали да бъдат регистрирани в Кодекса, или не, както и други въпроси, свързани с автомобилното застраховане.

Мога да кажа, че браншът очаква подкрепата на новото правителство.

Как ще се справите с най-големия проблем -автомобилното застраховане?

Автомобилното застраховане наистина е най-големият проблем на бранша с тази загуба от над 100 млн. лв.за м.г.

Загубите на компаниите са функция на премиите, щетите и оценката на риска. Резултатът от оценката на риска е цената. Затова повечето компании вдигат цените. Това е правилно, особено по отношение на задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност". Очаквам по отношение на цените пазарът да се втвърди. Това означава, че безкрайните бонуси и отстъпки ще приключат. При намаляващи премийни приходи и увеличаващи се разходи застрахователите намаляват печалбата. Така всеки ще внимава с какви цени ще работи.

Бъдещият премиер Бойко Борисов вече коментира, че ще преразгледат преизбирането на Иван Искров за управител на БНБ. Симеон Дянков днес дори каза, че Искров ще бъде сменен. Как ще коментирате евентуално решение за преразглеждане избора на представители на КФН от партийна гледна точка?

Иван Искров бе избран от предишното Народно събрание преди да дойде времето за това, а представителите на КФН бяха избрани по законен ред. Ако някой счита, че председателят и членовете на КФН са избрани неправилно, в ръцете на новото Народно събрание е да промени това. Не знам дали такова решение е правилно, или не - ще преценяват народните избранници.

Една повторна смяна в КФН как би се отразила на бранша?

Не мога да коментирам. Това са хипотези.

Припомняме, вчера своите очаквания изразиха и представителите на пенсионния и здравноосигурителния браншове. Според пенсионните компании започнатата осигурителна реформа трябва да продължи, а според здравните дружества несъстоялата се здравна промяна е наложително да започне при нови и ясни правила.

Източник: insurance.bg