И вчера лидерът на ГЕРБ каза, че е готов със списъка на бъдещите министри, но продължават разговорите му с коалиционните партньори, които окончателно ще оформят състава на правителството.

Като че ли най-безспорното име в бъдещия кабинет е това на най-верния човек на Борисов, Цветан Цветанов, който е до лидера на ГЕРБ още от времето, когато той беше главен секретар на МВР. Именно министерското кресло в това ведомство най-добре ще приляга на Цветанов.

Четирите години работа със зам.-кмета по образованието в Столичната община дава предимство на Йорданка Фандъкова да заеме поста министър на образованието. За нея образованието е основен стълб на обществото. Била е учител и директор на училище и твърди, че познава системата отвътре.

Специалистът по международни отношения Николай Младенов е вероятният министър на външните работи. Той отказа да се кандидатира втори път за евродепутат, с обяснението, че ще заеме много важен пост в следващото управление.

Две имена се спрягат за поста на земеделски министър Мирослав Найденов или Десислава Танева ще имат тежката задача да управляват евросредствата за земеделие през следващите 4 години.

За здравното министерство се спрягат четирима лекари. Шефът на Военна болница генерал Стоян Тонев, избраният наскоро директор на болница Шейново Иван Костов, шефката на Столичното здравеопазване Нели Нешева и доктор Петър Москов в случай на коалиционна формула ГЕРБ - Синята коалиция.

Председателят на Центъра за изследване на националната сигурност и военен експерт на ГЕРБ Аньо Ангелов е спряган за министър на отбраната. Скоро той се обяви за ревизия на всички сделки на военното министерство през последните 8 години. Постоянният представител на България в НАТО Любомир Иванов е другото възможно име за този пост.

Специалистът по строителство на сгради и магистрали Росен Плевнелиев може да седне на стола на министъра на регионалното развитие.

Бившият шеф на Икономедия Бисер Боев, който отскоро е в експертния екип на ГЕРБ, може да заеме поста министър на икономиката. Обмисляното отделяне на енергетиката обаче може да оваканти още един пост.

В министерството на културата най-вероятно ще влезе известеният историк и шеф на националния исторически музей Божидар Димитров. Обмисля се и името на Вежди Рашидов.

Освен здравното ГЕРБ е склонен да отстъпи на коалиционния си партньор и правосъдното министерство. Ако този партньор е Синята коалиция на този стол ще седне един от приближените хора на Иван Костов - Екатерина Михайлова.

Източник: БНТ, Снимка: БГНЕС