Няма сериозна промяна на пазара на офис площи в сравнение с началото на годината, каза Антон Славчев, мениджър отдел "Офис площи и бизнес паркове" в Colliers International.

В резултат на набраната инерция през последните няколко години, през първата половина на 2009 г. пазарът на модерни офис площи в София се увеличи с още 91 000 кв.м, от които 40 000 кв. м бяха наети.

Това доста се различава от данните за последните няколко години, когато почти веднага след завършването на даден обект, заетите офис площи бяха 100%, каза още Славчев.

Предлагането продължава да изпреварва търсенето, като в резултат на това, делът на незаетите офис площи значително се увеличи.

Всичко това доведе до спад на наемните нива, достигайки същите нива като през втората половина на 2006 г., каза още Славчев.

Засилването на интереса към офис площите се свързва преди всичко с желанието на някои международни компании да изнесат офисите си в страната с цел оптимизация на разходите си.

Очакваме до края на годината нови 150 000 кв.м офис площи да излязат на пазара, което при ниско търсене ще доведе до допълнително напрежение.

Наемателите от своя страна ще продължат да проучват все по-обстойно пазара в търсене на най-добрата оферта.