Строителните компании в Румъния не очакват секторът да започне да се възстановява през втората половина на тази година, заради продължаващата кредитната криза и липсата на нови инвестиции и проекти, пише Business Standard.

Повечето строителни компании продължават се надяват предимно на участие в големи инфраструктурни проекти през останалата част на годината.

Според официалните данните на статистическия институт на страната, строителната дейност отчита спад за първите 5 месеца от началото на тази година с 9.4% и с 24.5% през май спрямо същия период на миналата година.

"Едва ли някой може да прогнозира с колко колко ще се понижи строителната дейност през втората половина на 2009 г. Единственото сигурно нещо за мен, е че няма да се възстанови преди началото на следващата година", казва президентът на компанията за производство на строителни материали IMSAT - Стефан Варфалви.

Според него правителството се е провалило с решаването на проблемите заложени в антикризисната програма, което заедно с отлагането на започването на инфраструктурните проекти ще окаже негативни ефекти през втората половина на годината.