Броят на секс-шоповете в Москва и Санкт Петербург непрестанно се увеличава, а годишният оборот на този пазар само в руската столица се доближава до 30 млн. долара, съобщава Би Би Си. Едновременно с това експертите отбелязват, че 90% от пазара на интимни стоки в Русия се пада на така наречения "нецивилизован сектор".

В Москва има над 200 магазина, търгуващи със стоки с интимно предназначение, докато в Петербург техният брой е около 40.

Докато световната икономика се свива, в този сектор се наблюдава определен растеж.

Генералният директор на мрежата магазини Mon Amour Ростислав Полешко разказва, че в последно време се наблюдава ръст на постоянните клиенти. Той свързва това със стремежа на хората да си починат от ежедневните неуредици и професионални проблеми.

"Кризата е доста своеобразно време, когато мнозина търсят изход от натрупалото се недоволство, стрес и т.н. Плюс, естествено, на фона на кризата се изострят всички проблеми, свързани със семейния живот. Да кажем, че неуредиците там са станали също толкова много, колкото са се увеличи в ежедневието на работното място", коментира Полешко.

С него е съгласен и собственикът на петербургските бутици Pornomania Марат Тагиров. По думите му, още през миналата есен, когато са започнали да говорят за икономическа криза в Русия, той и неговите съдружници са прогнозирали ръст на продажбите: "Ние се поддържахме със следната оптимистична теория, че домашният секс ще бъде единственото достъпно развлечение по време на криза".

Експертите отбелязват, че девет десети от пазара на интимни стоки в Русия се пада на нецивилизования сектор.

Много магазини търгуват с некачествени стоки, които не са преминали необходимото сертифициране. Освен това, много често секс-шоповете се откриват в бивши магазини за хранителни стоки, които по никакъв начин не са преоборудвани за новите потребности.

Източник: БГНЕС