Преди днешния последен за настоящото правителство отчет министрите направиха кратко представяне на свършеното от тях пред журналистите и разказаха за плановете си след това.

„Искам да ме запомнят с това, че след 8 години оставам с усмивка, добро настроение и чувство за много свършена работа". Това заяви преди едно от последните заседания на настоящия МС, министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. Това, с което министърът не иска да бъде запомнен е, че е бил максималист и припрян в някои отношения, особено за начина, по който администрацията си оформя документите.

Василев е категоричен, че ще остане със семейството си в България и ще се занимава с бизнес. Заедно с вицепремиера Даниел Вълчев и министрите на НДСВ са категорични, че ще се противопоставят на всякакви неразбираеми действия от страна на МС днес.

В едно от последните си изказвания министър Василев заяви, че остава повереното му ведомство в много изрядно състояние. Като причини за лошия вот на партията си на 5 юли Василев определи участието на НДСВ в Тройната коалиция и силно обострената политическа ситуация в последния месец.

Полагали сме много усилия, много бели коси се появиха, надявам се да е било за добро. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев.

Според Вълчев, най-важните неща, които са се случили в образователната система през последните четири години са две - въвеждането на матурите и другите форми на външно оценяване, на второ място новият финансов модел в системата. Последният включва стандартът за издръжка на един ученик и делегираните бюджети. Вълчев смята, че хората не бива да забравят нищо от направеното в неговото министерство - и доброто, и лошото, дори и „седянката", както заедно с финансовият министър Пламен Орешарски нарекоха учителската стачка. Той опроверга слуховете, че в неговото министерство са оставени подводни камъни.

По отношение на днешното заседание на МС, той препоръча министрите да се занимават само с текущи въпроси, а не с кадрови и финансови.

Запитан за бъдещето си Вълчев отговори: „Не е толкова важно къде човек е, а накъде се е запътил. За пръв път от 8 години мога да кажа откровено - накъдето си искам".

На въпрос дали е редно на може би последното си заседание правителството да взема толкова важни решения като одобряването на дипломати министърът на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев отговори:

„Аз не мога да разбера - когато през миналата седмица правителството не заседаваше, имаше критика към правителството, че не работи, а сега изведнъж - защо работи. Мисля, че тези дипломатически назначения не са от днес.

Актът ще бъде приет днес, но всички останали неща са много по-рано определени". Според него, в Министерството на транспорта няма да останат подводни камъни.

Пламен Орешарски от своя страна коментира, че е чул нещо за лошо наследство като анекдота за трите плика. На въпрос какво наследство смята, че оставя той самият, настоящият финансов министър заяви, че има цифри за тази цел, а другото е литература.

Точка 56 от дневния ред на МС до момента не е включена за разглеждане, но премиерът има право да я включи. Ако това стане може да бъдат назначени нови десетина дипломати.

източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕСФото