Стойността на овърнайт депозитите на търговските банки в Европейската централна банка (ЕЦБ) нараства, информира Reuters, позовавайки се на данни от днес.

ЕЦБ все още не е сключила сделки по новата си програма за изкупуване на активи на стойност 60 млрд. евро.

По данни на ЕЦБ овърнайт депозитите са били на стойност 133.433 млрд. долара на 8 юли, в сравнение със 70.690 млрд. евро ден по-рано и доста по-малко от рекордните 315.956 млрд. евро на 5 юли .

Това показва, че банките все още продължават да задържат голяма част от финансовата инжекция от ЕЦБ в размер на почти 500 млрд. евро., която имаше за цел да раздвижи кредитирането.

Към сряда ЕЦБ и централните банки на страните от Еврозоната не са добавяли ликвидност посредством закупуването на обезпечени облигации към.

От ЕЦБ също така съобщават, че банките са взели овърнайт заеми на стойност 103 млн. долара, в сравнение с 46 млн. евро ден по-рано.

Количествата депозирани средства в ЕЦБ скочиха, след като банката наля 442 млрд. евро на паричните пазари в края на юни.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише призова банките да предадат на клиентите ползите от допълнителната ликвидност и централната банка тази седмица ще следи отблизо развитието на нещата в тази посока.

Миналата седмица ЕЦБ остави лихвените си проценти непроменени, след като намали разликата между основните си лихвени проценти от 100 на 75 базисни пункта на 13 май

Основната лихва на банката е на рекордно ниско ниво от 1.0%. В момента банките получават 0.25% лихва по овърнайт депозитите си в ЕЦБ и плащат 1.75% лихва за овърнайт заеми.