Ако смятате да пътувате със самолет до държава от Европейската общност, но полетът ви бъде отменен, можете да получите обезщетение с предварително определен размер.

Искът може да бъде предявен пред съда по място на излитане или пристигане на самолета. Мястото на седалището на компанията, която изпълнява полета, и мястото на сключване на договора за въздушен транспорт не са определящи за избора на компетентен съд, коментират от Съда на Европейските общности.

Регламентът за обезщетяване и помощ на пътниците при въздушен транспорт предвижда, че при отмяна на полет пътниците могат да получат обезщетение в предварително определен размер между 250 евро и 600 евро.

Когато авиокомпания, установена в друга държава членка, откаже да изплати посоченото обезщетение заради отменен полет в рамките на Общността, е интересен въпросът дали пътниците могат да се позоват на общностния регламент и да сезират, освен съда, в чийто район се намира седалището на тази компания, още и друга юрисдикция на държава членка.

В решението си от днес Съдът на европейските общности приема, че в случай на множество места на предоставяне на услуги в различни държави-членки, трябва да се търси мястото, което гарантира най-тясна връзка между разглеждания договор и компетентната юрисдикция, и по-специално мястото, където по силата на договора следва основно да се предоставят услугите.

Мястото на седалището или основното място на стопанска дейност на авиокомпанията няма необходимата тясна връзка с договора. Предоставянето на подходящ самолет и екипаж представляват подготвителни и логистични действия за изпълнението на договор, но не са услуги, свързани с действителното съдържание на договора. Същото се отнася и за мястото на сключване на договора за въздушен транспорт и за мястото на издаване на билета. Услугите, чието предоставяне отговаря на изпълнението на задълженията по договор за превоз по въздух на лица, всъщност са регистрирането, качването и посрещането на пътниците на борда на самолета в мястото на излитане, уговорено в съответния договор за превоз, излитането на самолета в предвидения час, превоза на пътниците и на техния багаж от мястото на излитане до мястото на пристигане, обслужването им по време на полета и на последно място, слизането им от борда на самолета в условията на сигурност в място на приземяване и в часа, уговорени в този договор.

Единствените места, които имат пряка връзка с тези услуги и са свързани с предмета на договора, са мястото на излитане и мястото на пристигане на самолета (местата, които са уговорени в съответния договор за превоз, сключен само с една авиокомпания, която е действителният превозвач).

Ето защо искането за обезщетение заради отмяна на полет може да се предяви по избор на съответния пътник пред съда, в чийто район се намира мястото на излитане или мястото на пристигане. Стойността на обезщетението зависи от километрите на пропадналото пътуване.

Ако пътуващият има застраховка, може да се надява и на обезщетение от застрахователя. В този случай платените от авиокомпанията средства се приспадат и разликата от обезщетението му се дава.

В България застраховка "Отмяна на пътуване" предлага застрахователно дружество "Армеец". Въпреки, че продуктът е нов (предлага се от едва 3 месеца на пазара), се радва на изключителен успех, похвали се София Антонова, Директор дирекция "Рисково застраховане" в компанията. Основно полицата привлича вниманието на туристическите агенции, които я включват в пакетите си за почивка и екскурзии. Има обаче и немалко сключени индивидуални полици. Застрахователната сума покрива стойността на билета, таксите, хотела, храната и други предварително планирани мероприятия, за които е платено. Клиентът сам може да избере рисковете. Сред тях са: смърт вследствие злополука; разходи за отмяна на пътуването; разходи за съкращаване или прекъсване на пътуването; разходи за закъснение на самолетен полет. Така ако служител си направи сметка за пътуване и предварително го плати, а впоследствие му отменят отпуската, може да вземе обезщетение заради това обстоятелство. Междувпрочем точно този риск, заедно с медицински причини (болест), е един от най-щетимите.

Застрахователната премия се определя по тарифи средно от 1.5% до 3.5 на сто от избраната застрахователна сума. Като пример, ако човек е избрал застрахователна сума от 2000 лв. и е направил резервация за пътуване месец преди заминаването, ще плати 30 лв. премия.

Колкото пътуването е по-далеч във времето, толкова по-висока е премията заради по-голямата вероятност от промяна на събитията до датата на тръгване. Има обаче клиенти, които плануват живота си не само месеци напред, но дори и години. Такъв е случаят с дама, на която и предстои пътуване в далечен континент след година и половина и която е сключила застрахователен договор, ако пътуването пропадне.

Застраховката "Отмяна на пътуване" важи за пътуване не само по въздух, но и по земя и по вода.

Дружеството наскоро платило обезщетение на свой клиент заради пропаднало пътуване по р. Дунав - имало промени в нивото на реката и круизът пропаднал.

Застраховката се предлата и от други компании, но като риск към "Помощ при пътуване". Като самостоятелен продукт обаче е запазена марка на "Армеец".

Източник: insurance.bg