Съставът на кабинета ще бъде готов до 27 юли, каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че вече има готови имена, които ще влязат в него, но няма да ги обявява заради спекулациите и коментарите, които излизат в медийното пространство.

Борисов обясни, че до момента не е имало официална среща с лидерите на партиите, заявили подкрепата си за ГЕРБ. Срещите към този момент са на ниво представители на щабове. Те ще ме запознаят с постигнатите договорености и след това ще се срещаме.

Борисов заяви, че с откритата днес от него детска градина в кв. "Враждебна" показва "разликата между мен и Станишев. Аз всеки ден оставям по нещо на този, който ще ме замести на поста, а премиерът финализира далавери в последните си дни и назначава хора от приятелския си кръг за посланици", каза Борисов.

Надявам се, че президентът няма да подпише указ за назначението им, заяви той. В отговор на въпрос той допълни, че даже и това да стане ще сменят тези хора "на всяка цена".

На въпрос ще обяви ли състава на новия кабинет и резултатите от преговорите между него и партиите, заявили подкрепата си за ГЕРБ, той посочи: "Аз за разлика от моите евентуални коалиционни партньори имам отговорност пред избирателите, разбирам, че малките партии искат да са по-значими и затова говорят. Разбирам ги и не им се сърдя".

В отговор на въпрос каква коалиция би направил и с кого, Бойко Борисов посочи, че коалиция би била осъществима, ако предложенията са такива, че не биха подвели избирателите. Той посочи, че има вариант от коалиция от партии във формат ЕНП, ако не стане, ще предложи правителство на малцинството. "На всяка цена няма да правя кабинет", отговори той на въпрос какво ще стане, ако не получи пълна подкрепа за предложения кабинет.

Борисов обяви, че днес ЕК е пуснала спрените средства по САПАРД. По думите му това се случва в знак на благодарност към българските избиратели.

Източник: БТА