Цените на недвижимите имоти в Китай са регистрирали първото си повишение от седем месеца насам през изминалия месец. Това се приема като доказателство за възстановяване на ръста на водещата световна развиваща се икономика.

Цените в 70-те водещи китайски градове са се повишили през юни с 0.2% на годишна база, според данни на националната статистика на страната.

На месечна база повишението възлиза на 0.8%, сочат още данните, или четвъртия пореден месец с ръст по този показател.

Специалисти изразяват мнението, че през втората половина на годината можем да станем свидетели на възстановяване на инвестициите в сектора и повишението им с 20%.

Новите кредити, отпуснати на населението, са се повишили почти пет пъти през юни, в сравнение със същия месец на годината, до ниво от 1.53 трлн. юана (224 млрд. долара), според предварителните прогнози.

Продажбите на жилища в Китай са се повишили с 45.3% през първите пет месеца на тази година, вследствие на стимулите, приети от китайското правителство.

Последните са допринесли и за това продажбите на автомобили в страната да се повишат с 48% през изминалия месец, благодарение на повишената кредитна активност. Това бе и най-голямото повишение от февруари 2006 година насам.

Растящите цени на жилища обаче могат да доведат до това правителството на страната да охлади кредитната си политика и ръста на пазара на имоти в условията на криза.

В някои от големите китайски градове се наблюдава повишение с между 15 и 20% в цените на имотите от края на миналата година.