Сегментът на индустриалните площи беше най-леко засегнат от икономическата криза, става ясно от данни на консултантската компания Colliers International.

Причината за това е, че той започна да се развива по-късно в сравнение с останалите и поради тази причина предлагането на площи остава ниско.

Общият обем на модерни индустриални площи в столицата отбелязаха увеличение с 58 000 кв.м, достигайки 1 341 000 кв.м през първата половина на 2009 г.

Проектите в строеж за първото шестмесечие на годината достигнаха обща площ от 99 000 кв.м, като отбелязаха 4% ръст в сравнение с втората половина на 2008 г.

Общият обем на логистични и индустриални площи в Пловдив за периода достигна 852 000 кв.м, като отбеляза ръст от 8%. Икономическата ситуация оказа влияние върху проектите в строеж като в края на юни общата им площ достига 53 000 кв.м.

Общият обем на индустриални площи във Варна достигна 376 000 кв.м, отбелязвайки 6% ръст през първата половина на 2009 г. През този период няма започнати нови проекти, а общата площ на тези в процес на изграждане възлиза на скромните 16 200 кв.м, като всички са съсредоточени в Западна Индустриална Зона.

В Бургас модерните индустриални площи са нараснали с 14% достигайки 23 000 кв.м, като общите площи достигнаха 192 000 кв.м.

Търсенето в сегмента бе много ниско, но към средата на годината пазарът леко се активизира.

Индустриални и логистични площи продължават да се търсят основно в столицата, докато по-малките градове отчитат намален интерес от страна на наемателите.

Заетостта в София запазва високи нива поради малкото готови индустриални и логистични проекти.

През втората половина на годината се очаква се пазарът на индустриални и логистични площи да се раздвижи, като най-активните компании ще останат търговците на хранителни стоки и логистичните оператори