Американското правителство разполага с още десетки милиарди долари, останали в създадения миналата година спасителен фонд за банковия сектор на стойност 700 млрд. долара. Това поражда необходимостта от дебати в Конгреса, за да бъде взето решение какво да се прави с тези средства, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на финансите на САЩ иска да запази парите на свое разположение, в случай че състоянието на икономиката се влоши. Но по-консервативни политици като сенатора Джъд Грег и републиканецът Спенсър Бакъс настояват парите да бъдат използвани за изплащане на националния дълг на страната.

Междувременно група либерални демократи, водени от републиканеца Барни Франк, който е председател на комисията по банковите и финансови служби на Камарата на представителите в Конгреса, посочват, че поне известна част от тези средства трябва да бъде заделена за подпомагане на собствениците на жилища, които са затруднени финансово.

Министерството на финансите посочва, че вече има планове за известна част от останалите средства и предвижда финансирането за правителствената програмата за облекчаване от проблемните активи (TARP) да бъде доста по-малко - в размер на около 127 млрд. долара.

Финансовият министър Тимъти Гайтнър отбелязва, че иска да бъдат запазени допълнителни пари от програмата на негово разположение за спешни случаи.

Източник: БТА