Отиващото си българско правителство, ръководено от социалистите, и дясноцентристката ГЕРБ, която спечели парламентарните избори на 5 юли, опровергаха информацията, появила се в германскиq ежедневник Handelsblatt , че София е в преговори за подпомагане от Международния валутен фонд (МВФ), съобщава Reuters.

По-рано германското издание съобщи, че най-малко десет източноевропейски държави, между които и България, са в преговори с МВФ за мултимилионни спешни заеми.

Бисер Боев, който се очаква да е следващият министър на икономиката в новото правителство на България, заяви, че ГЕРБ не може да започне никакви преговори с МВФ, преди да дойде на власт.

Той повтори, че следващото правителство първо ще съкрати разходите и ще поиска от МВФ да осъществи одит на бюджетната ревизия, но ще изчака относно помощта.

„Нашите намерения не са се променили", заяви Боев пред агенцията.

Министерството на финансите също опроверга информацията за преговори с МВФ.

„Няма преговори с МВФ. Категорично", каза говорителка на министерството- Да се водят подобни преговори по време на смяната на две правителства е несериозно".

Симеон Дянков, икономист от Световната банка, който се очаква да стане министър на финансите, в сряда каза за Reuters, че София ще изчака около половин година, до февруари, за да проследи ефекта от планираните бюджетни мерки и развитието на глобалната икономическа криза, преди да реши дали да потърси финансиране от МВФ.

Отиващото си правителство от своя страна повторно заяви, че България не се нуждае от финансиране от МВФ, благодарение на натрупания фискален резерв.