"Докато Станишев ни занимаваше с кризисни щабове и се опитваше да вкара Вълка в София, той умишлено не си свърши ангажиментите по управлението на отпадъците", каза пред журналисти столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. "Както в София дойдох и започнах от нула решаването на проблема, така трябва да го направя и в държавата", допълни той.

Борисов заяви, че е възложил на екип от експерти по околна среда в ГЕРБ да работи по мерките, които трябва да бъдат предприети във връзка с управлението на отпадъците след 16 юли. По думите му, това засяга не само санкциите от страна на Брюксел, но и липсата на каквито и да е средства, предвидени в общинските бюджети и в Републиканския бюджет за извозването на отпадъците от общините в съществуващите в момента регионални депа.

На въпрос какво ще правят хората с общините, които протестират срещу това, че ще бъдат санкционирани, след като не могат да си извозват отпадъците, той изпрати протестиращите "при Станишев и БСП на "Позитано" 20".

Попитан за това каква е причината за днешното му писмо до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, с искане за спиране на разпоредителните сделки с дълготрайни материални активи, и преговорите за големи инфраструктурни проекти, Борисов заяви, че това, което се подписва в момента, ще се върне като бумеранг към подписващите. По думите му, в момента се подписват анекси, удължават се срокове на работа на съвети на директорите

"Казвам им да си спомнят какви са резултатите от "Топлофикация-София", "Софийски имоти" и "Трамкар", за да знаят какво ще се случи. Това е реваншизъм. Считам, че не е редно, след като Петър Димитров няма никакъв кредит на доверие, да води преговори по подписването на нов договор за доставки на руски газ и големи инфраструктурни проекти".

На въпрос в ролята си на какъв е изпратил писмото до Петър Димитров днес, Борисов отговори: "В ролята на човек, който има 116 депутати и ги е "бил" навсякъде, където те са изправили срещу нашите техни кандидати".

Източник: БТА