Икономическият съветник на Белия дом Лорънс Съмърс заяви, че не вярва, че най-лошото (на икономическата криза) вече е минало.

В интервю, поместено в он лайн изданието на "Файнаншъл Таймс" той заявява: Много вероятно е да бъдат загубени още работни места. Няма да е изненада, ако БВП не е достигнал дъното. Истината обаче е, че чувството за паника на пазарите и свободното падане на икономиката са минало и нямаме усещането както преди няколко месеца, че всичко е извън контрол, изтъква обаче той. Американското министерство на търговията ще публикува на 31 юли първата оценка за американския БВП за второто тримесечие, която се очаква да покаже ново забавяне в спада на икономическата активност, очертало се през зимата.

Данните, изнесени миналия месец, създадоха впечатлението, че американската икономика е преминала най-лошото на кризата със спад през първото тримесечие на БВП от 5.5% на годишна основа, което е подобрение след срива на икономическата активност през предишното тримесечие (-6.3%). Анкета сред икономисти на Уолстрийт показа, че 54% от тях очакват започналата през декември 2007 г. американска рецесия да завърши това лято. Те предвиждат също, че безработицата в САЩ, която сега е 9.5%, ще достигне 10% в края на годината и ще остане на това равнище до юни 2010 г.

Изказването на Съмърс е показателно за сдържаността на повечето американски представители при тълкуването на колебливите икономически показатели.

Източник: БГНЕС