Депутатите от 41-вото Народно събрание положиха клетва в името на България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

„Използвам този ден 14 юли - празникът на една страна като Франция, за да открия първото заседание на 41-то Народно събрание", каза най-възрастният член на парламента проф. Андрей Пантев, който по традиция откри на заседанието.

„Намираме се в една зала, която е наречена още от Захари Стоянов свещена", каза проф Андрей Пантев: „В тази зала, колкото и свята е преживявала различни епизоди от историята на България - безумни аплодисменти на нелепи решения, имало е водевилни решения, но е имало и възходи. През тази зала минава цялата история на България като на филмова лента".

„Кризата не е алиби, не е извинение. Често пъти излизането от една криза финансова, стопанска, може да бъде по-опасно от влизането. Изходи има разни, но да се надяваме, че тя няма да бъде по-опасна. Пожелавам ви да помните, че политиката не решава проблеми, а предотвратява проблеми. В поведението на нашето законодателство, на нашите министри трябва да предотвратяваме проблеми, а не да го решаваме, когато то се случи", допълни той.

„Политическата мисия на ГЕРБ е да покаже, че обществените проблеми биха могли да бъдат повлияни от партии и личности, както и активна работа", каза ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който пръв произнесе тържествено слово

„ Ние трябва да дадем нещо ново в обществото - не само освободени от корупционни схеми институции, не само добро и прозрачно управление, но и нови перспективи. В последните години българското общество губеше ясните посоки на целите си. Те се използваха като параван за политическо оцеляване", каза Цветанов и добави:

„ Политическата мисия на ГЕРБ е да покаже, че има желание за нова политика. Разбирането ни за промяна е свързано с гарантиране на прозрачност, няма да позволим политически чадър на никоя партия", подчерта Цветанов и добави:

„Бърза актуализация на държавния бюджет - да започнем от нас самите. По нов начин поставяме парламентарната ни дейност - нов правилник на Народното събрание, намаляване броя на комисиите и оптимизация.

След това идва законодателната дейност. Ще формираме и ново правителство. Формално нашите 116 депутати не са гарантирани, но това може да бъде нашият политически проект за европейско развитие на България. Всички останали може да подкрепят този проект.

Успехът на реализирането ще зависи от гражданските организации. Ще проведем разговори с нашите най-близки парламентарни групи до нас. Ще им предложим парламентарно сътрудничество, каза още Цветанов. Не искаме да провеждаме каолиционни пазарлъци. Ние нямаме какво да крием - представяме меморандум за политическо партньорство и управление - и очакваме подкрепа от всички не участвали в предишното управление, както и от отделни други депутати, каза още председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Днес всички ние се нуждаем без колебание и компромиси да продължим по европейския път на България и да възстановим доверието в страната ни", каза той.-За да успеем да реализираме политическите си цели, трябва да предприемем спешни мерки за излизане на кризата. Това означава спирането на източването на държавата и актуализиране на държавния бюджет, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Бих искал новия парламент не само да изкара мандата си, но и да свърши работа, защото ни чакат проблеми свързани с кризата, проблеми които трябва да преодоляваме, с оглед на онова, което присъства в диалога ни с ЕС", заяви президентът Георги Първанов преди откриване на първото заседание на 41-то НС.

Според държавния глава този натоварен дневен ред на обществото изисква пълна мобилизация.

Източници: Profit.bg, БНТ, БГНЕС