Законът за управление на етажната собственост се посреща с недоверие в обществото и ще остане на хартия, без възможност да бъде прилаган. Това каза пред журналисти днес Радостина Ангелова, експерт на агенция "Алфа Рисърч". Тя участва в кръгла маса на тема "Етажната собственост в България и страните от ЕС - съответствия и различия". Дискусията е организирана от Гражданско сдружение срещу корупцията и незаконното строителство.

Агенцията е провела изследване през май сред 750 жители на София Варна, Бургас, Русе и Пловдив. Според това изследване 54 процента от хората не знаят какво пише в закона; 68 на сто не искат да участват в юридическо лице, което да представлява етажната собственост; 67 процента от анкетираните са против въвеждането на колективни сметки за битови услуги; само 16 на сто от хората са готови да плащат на фирма, която да управлява поддръжката на общите части. Българите са готови да плащат само между 4 и 8 лв. месечно за поддръжка на тези общи части, добави Ангелова.

2 процента от европейските фондове са отделени за развитие на жилищната политика в Европа. С тези пари се правят курсове на домоуправителите и подпомагат се фирмите, които управляват имотите, посочиха от сдружението.

Никъде в Европа няма плащане на общи сметки на битовите услуги, навсякъде има индивидуални уреди за отчитане на потреблението, посочиха участниците в дискусията. Хората се отнасят с подозрение към фирмите, които искат да управляват етажната собственост и смятат, че са близки до администрацията и искат да печелят на техен гръб, заявиха още членове на сдружението.

Изработване до две години на имотен регистър на жилищата в страната предложи председателят на сдружението Стоил Сотиров. Той поиска общините да поддържат актуална информация за собствениците на имотите и тази информация да бъде достъпна за ръководството на етажната собственост.

Източник: БТА