Политологът Татяна Буруджиева определи първия работен ден на новото Народно събрание като "малко политика, много емоции". Тепърва ще се види какви ще бъдат реалните действия, към момента всичко, изказано от политическите партии, е само заявка.

"Прозрачност на управлението" тя дефинира като "много реални механизми, как се взимат решенията и кой ги взима и по какъв начин е протекъл дебатът - нещо, което досега ние не сме нито чували, нито наблюдавали в ГЕРБ."

За нея най-балансираното изказване е било на ДПС, които заявиха подкрепа за всички политики, които са в синхрон с тяхната програма. Това би трябвало да направи всяка опозиция - нещо, което БСП не направиха. За сметка на това най-емоционални в изказванията си са РЗС и Атака.

Според Людмил Георгиев с изключение на Лютви Местан всички останали представители на парламентарно представените политически партии се държат като че ли все още са в предизборна кампания.

„Да заявиш, че ще подкрепяш онова, което другите ще направят, нито е много, нито е програма", обясни Румяна Коларова. Заради обществения натиск ДПС каза "в по-мека форма, че ще се сниши", каза още тя.

Въпросът за нея ред в Пленарна зала е свързан по-скоро със санкциите за напускане на една парламентарна група и създаване на друга, обясни Коларова.

ГЕРБ ще застане в позиция да се занимава с разследването на нещата, защото за тях е много важно да има някой, който да е виновен, за да може да изпъкне неговата дейност (На Бойко Борисов).

Моделът на управление от общината ще бъде възпроизведен - ще се изтъква какво лошо е направено от предишното управление, за да може действията на ГЕРБ да изглеждат "още по-блестящи". Партията ще бъде умерена на фона на крайния радикализъм на Атака и РЗС", прогнозира Буруджиева пред БНТ.

„Всичко оттук нататък, което ще гледаме и което сме гледали досега, всичко, което ще прави Бойко Борисов, всичко минава през неговото его. В един портрет, мисля беше в bTV, той каза една ключова фраза, която всички подминаха. Фразата гласи: "Аз така си подреждам нещата, че на мен да ми е добре". Мисля, че това може да стои като мото на бъдещото управление на Бойко Борисов. Не казвам ГЕРБ, защото всичко ще бъде през личността". Това каза журналистът Велислава Дърева пред bТВ по повод на интервюто на Бойко Борисов за вестник "24 часа".

"Искам да кажа нещо изключително важно, което силно и дълбоко ме притеснява. Това е цялата кохорта от ласкатели, от хора, готови да обгрижват и да обслужват божествения ореол. От всички тези плонжиращи пред него, включително медии. Много моля, уважаеми колеги, не обслужвайте властта, чиято и да е тя.Наистина, ако примерно 20 години, хората чакаха да дойде спасител, те вече не искат спасител, те искат възмездие. Очакват да бъде въздадена справедливост".

Провокиран от разговора в студиото на "Тази сутрин", по телефона се включи и самият Бойко Борисов, който заяви: "С цялото ми уважение към вашите гости, специално към госпожа Дърева, искам само да й напомня, дали си спомня - да каже, когато дойде при мен преди една-две години, когато бяха сестрите ни в Либия задържани, когато трябваше да направим един благотворителен безплатен концерт пред НДК. Тя ми казваше "Само ти може да го направиш, само за тебе ще пеят без пари".