Предлагаме да отпаднат комисиите по бедствия и аварии и по въпросите на държавната администрация, заяви председателят на временната парламентарна комисия за промяна на правилника на Народното събрание Искра Фидосова, зам. председател на НС от ПП ГЕРБ.

Да се завишат санкциите за отсъстващите от парламента депутати, смятат от парламентарната група на ГЕРБ, заяви Фидосова.

Има идея и технически способ всеки ден да се оповестяват списъци с имената на тези народни представители в парламента, включително и пред парламентарните репортери. Това ще доведе до по-голям самоконтрол и дисциплина на народните избраници.

Предложението на парламентаристите от ГЕРБ е комисията по отбрана да се слее с комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Комисията по гражданство общество и медии с тази по парламентарна етика.

Комисията по правата на човека и вероизповеданията с тази по петициите и жалбите.

А комисията по образование с тази за младежта и спорта.

Предложена е също на паритетен принцип да бъдат формирани комисията за побра с корупцията и за предотвратяване на конфликт на интереси и комисията за контрол над ДАНС. Новото е, че комисията за контрол над ДАНС, трябва да стане постоянна.

Екатерина Михайлова от Синята коалиция смята, че независимите народни представители би трябвало да не могат да стават част от други парламентарни групи, да нямат право да създават парламентарни групи, а самите парламентарни групи да не се разделят и да не се сливат.

Според Искра Фидосова е добре да бъде спазено правилото независимите народни представители заради статута си да губят ръководните си места в комисиите. Има идея да се върне старата практика при разглеждане на законопроектите на второ четене да бъде непосредствено следвано от гласуване, заяви Фидосова.

Лютви Местан е направил забележката, че не бива правилника на Народното събрание да се превръща в инструмент за решаване на вътрешно партийни проблеми и да се съблюдават конституционните норми.

Утре до 12 ч. всяка парламентарна група трябва да представи в отдела за законодателна инициатива и парламентарен контрол своите предложения, които да бъдат раздадени след това на всяка от тях, а в 16 ч. ще има ново заседание на временната комисия, на което те ще бъдат гласувани.

Източник: БГНЕС