Кристалина Георгиева, зам. директор на Световната банка, няма да се включи в изпълнителната власт, заяви на влизане в президентството лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Днес президентът Георги Първанов трябва да връчи мандат на ГЕРБ за съставянето на новия кабинет. Борисов в 7-дневен срок трябва да направи предложенията си.

След консултациите на 14 юли при президента Борисов заяви, че ГЕРБ разполагат с добри експерти и специалисти в областта на финансите, икономиката, земеделието, културата и екологията. Според него от другите партии могат да предложат експерти за новата изпълнителна власт, които да бъдат обсъдени в диалог.

На 27 юли, след гласуване в Народното събрание, най-вероятно ще имаме 87-то правителство на България от Освобождението насам с 50-ти премиер Бойко Борисов.

Първи български премиер е бил Тодор Бурмов през 1879 г. в най-новата ни история. Имаме министър-председатели, които няколко пъти са оглавявали правителства, какъвто е Александър Малинов, управлявал 5 пъти, най-дълго- 10 години, премиер е бил Станко Тодоров, а най-кратко - 3 дни, Димитър Станчов.

Сегашният министър-председател Сергей Станишев бе избран за премиер на България в правителството на КБ, НДСВ и ДПС на 16 август 2005 г. с гласовете на 168 народни представители, а 67 бяха "против". Официално встъпи в длъжност на 17 август 2005 г. На 1 януари 2007, по време на неговия мандат, Европейският съюз прие България за свой член. Няколко часа след провеждането на първото заседание на 41 Народно събрание на 14 юли тази година Станишев подаде оставка, припомня БГНЕС .

Междувременно агенция Ройтерс публикува имената на още няколко вероятни министри в бъдещето правителство на Бойко Борисов.

Депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов се сочи като най-вероятният министър на правосъдието. Според агенцията, 43-годишният Анастасов е напуснал поста си на председател на Районния съд в Ямбол, за да влезе в парламента. Като сигурни министри се споменават още Симеон Дянков - министър на финансите и вицепремиер, Цветан Цветанов - министър на вътрешните работи, Бисер Боев - министър на икономиката, Румяна Желева - министър на външните работи и за министър на отбраната - Николай Младенов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че очаква пълната подкрепа за правителството от всички политически партии. Според него всички партии са декларирали преди изборите, че трябва по най-бърз начин да се състави кабинет и от ГЕРБ им дават възможност на 27 юли да гласуват за новото правителство.

По време на консултациите със Синята коалиция, Атака и Ред, законност и справедливост стана ясно, че ГЕРБ ще състави самостоятелно правителство на малцинството и ще разчита само на парламентарна подкрепа от десните партии. Това явно отрезви десните партии, които в изявленията си тази сутрин бяха значително по-умерени.

„Но по волята на ГЕРБ оставаме опозиция. Но понеже сме добронамерени към тях и зле настроени към партиите от Тройната коалиция ще ги подкрепим. Затова ние даваме на правителството на Борисов не 100 дни толеранс, а 6 месеца", каза тази сутрин Яне Янев пред БНТ.

„Няма как да се гадае дали ще има предсрочни избори при това положение, но рейтингът и подкрепата не се взимат на концесия, това зависи от избирателя. Дори в напреднали демокрации, където проблемите са много по-малки от нашите нещата се променят", допълни той.

Яне Янев коментира предложения вчера меморандум с думите, че трябва да има отделни споразумения с отделните партии, а не общ документ.

„Не става дума само непременно за участие в правителството, но не е ясно кое ще бъде мнозинството в Народното събрание", коментира от името на Синята коалиция и Екатерина Михайлова.

Тя също заяви, че в меморандума на ГЕРБ липса конкретика.

„След като президентът връчи мандата на партията спечелила изборите ще се види как ще се формира мнозинството. Ние няма да пречим, важното е сегашните управляващи да минат в опозиция. Ние ще предложим една анкетна комисия, особено за направеното в последните месеци и дни преди края на мандата", посочи Михайлова.