Всички лица в бъдещия екип на кандидата за премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъдат нови, които не са участвали в предишни правителства.

Николай Младенов ще ръководи Министерството на отбраната, прокурорът Маргарита Попова министерството на правосъдието. Освен тези членове на новия кабинет Борисов вече съобщи имената на Цветан Цветанов за министерството на вътрешните работи, на Симеон Дянков за министерството на финансите, на Вежди Рашидов за министерството на културата, на Йорданка Фандъкова на образованието.

Борисов потвърди, че Евдокия Манева и Марин Райков са поканени да участват в изпълнителната власт, но няма да бъдат министри.

Борисов каза, че Румяна Желева ще се справи еднакво добре като еврокомисар и като външен министър. Той е решил лично за себе си кой пост е по-подходящ, но днес ще се водят разговори и с Брюксел по въпроса.

Ако Меглена Кунева помага по някакъв начин на правителството, ще й бъде предложено да го прави. "Но ГЕРБ ще има свой еврокомисар", уточни Борисов.

На 16 юли президентът Георги Първанов връчи на Борисов мандат за съставяне на новото българско правителство. На парламентарните избори на 5 юли ГЕРБ спечели 116 мандата в 240-местно Народно събрание.

Атака, Синята коалиция и РЗС обявиха, че ще подкрепят в парламента гласуването на новия Министерски съвет. Лидерът на ГЕРБ съобщи, че новото правителство ще бъде обявено на 21 юли.

Източник: БГНЕС/ Нова телевизия