Между 8 и 10 млрд. евро ще струва АЕЦ Белене, заяви Георги Касчиев експерт по атомна енергетика. От първоначално договорените 4 млрд. евро се стигна до тази цена. 4 млрд. евро е цената само на руската страна без инфлацията - м.г. в Русия инфлацията е 19%, сега - 15 на сто.

За това цената за строежа на АЕЦ Белене ще се вдигне на 5 млрд. евро. Преди това за изследвания са похарчени по 200-250 млн. евро на консултантите.

За да построите това оборудване трябва да се ангажират 4000 души за 6-8 години. Това ще струва около 7-800 млн. лева за труд плюс производството за ток, каза Касчиев.

Според него е необходимо освен тази цена, да се включат и още 6-700 млн. евро за доизграждане на оборудването, 500 млн. евро за гориво.

Към тези пари да се прибавят парите за още 600 км далекопроводи. Дали са договорени двата турбогенератора, които могат да струват още 600 млн. евро, запита реторично Касчиев.

Разходите за строежа на АЕЦ Белене са около 8 млрд. евро.

Никой няма такива пари, трябва инвеститорът да ги вземе от банка. До сега нито една банка не се е съгласила, допълни Касчиев.

Лихвите на подобен кредит ще са между 2 и 4 млрд. евро, прогнозира той.

Източник: бТВ/ БГНЕС