Годишната класация на най-добрите градове за туризъм, съставена от читателите на списание Travel + Leisure тази година се оглавява от град, който много хора вероятно не са чували - Удайпур, Индия.

Миналата година челната позиция в класацията беше за Банкок.

Според главния редактор на списанието Нанси Новогрод това е много красив древен град в щата Раджастан, известен с живописните си езера, в който има красив дворец, отлични хотели и превъзходни курорти," между които Taj Lake Palace и Oberoi Udaivilas.

Операторите на луксозни хотелски вериги отварят хотели в Удайпур, защото търсят специални дестинации, които все още са добре запазени и предлагат на гостите много богато и истинско усещане за културата на региона, според Новогрод.

Тя също така се изказва ласкаво и за културните колекции на града, както и за възможностите за пазаруване на облекло и антични предмети.

Според нея сред читателите на списанието се забелязва голяма миграция от класическите европейски столици и класическите курорти към дестинации, които предлагат много специфично усещане за конкретното място. Светът е „отеснял" до известна степен и традиционните места за посещение стават по-малко интересни и по-познати."

Друг фактор, който може да е допринесъл за първото място на Удайпур, е че за първи път в 14-годишната история на проучването, в резултатите с включват мненията на читатели от изданията на списанието в Южна Азия, Югоизточна Азия, Китай, Австралия и Нова Зеландия, Турция и Мексико.

След Удайпур челната десетка на класацията се запълва от Кейп Таун; Банкок; Буенос Айрес; Чанг Мей, Тайланд; Флоренция; Луанг Прабанг, Лаос; Ню Йорк; Рим и Сан Франциско.

Най-добрият хотел в света, според читателите на списанието, е Bushmans Kloof Cedar Mountains в ЮАР; Бали е най-добрият остров; Crystal Cruises е най-добрата компания за круизи; Singapore Airlines е най-добрата международна авиокомпания; Mii amo в курорта Enchantment в Седона, Аризона пък е най-добрата спа дестинация.