Цените на имотите няма накъде да падат повече, тръбят от агенциите за недвижими имоти. Но ако офертите от 700-750 евро за кв. м ви се струват скъпи, то може би ще се заинтересовате от идеята да си построите собствена къща.

Апартамент от 100 кв. м грубо казано излиза в момента около 70-75 хил. евро. Ако искате и гараж, ще трябва да се бръкнете с още 10 000 евро.

И докато от агенциите ще се опитват да ви убедят, че това е идеалната цена за удоволствието да живеете във вход с още тридесет семейства и че трябва да се възползвате от „ниските цени", може би е добре да помислите пак. Особено ако разполагате с налични средства.

Какво можете да имате срещу тези пари?

Едно от положителните неща на кризата в сектора на недвижимите имоти е спадът в цената на парцелите. Подобно на останалите сегменти и тук моментът е добър да се пазарите и да отбиете да кажем с 15-20% от обявената продажна цена в условията на ограничено кредитиране.

Проучване на Profit.bg сочи, че се предлагат и парцели в регулация в диапазона между 40-70 евро за квадратен метър в населени места в непосредствена близост до столицата. Тук влизат- Банкя, Герман, Панчарево, Околовръстен път.

Определено можем да кажем, че има значително понижение в офертните цени на парцелите, като само преди година и половина трудно се намираха оферти под 100 евро за кв. м. в посочените райони.

При необходим парцел от около 650 кв. м., за да имате малка къща от да кажем 100 кв. м. с гараж и малко дворче и средна цена от 70 евро за кв. м. (с отстъпка от първоначално обявена цена от 90 евро, при добро местоположение), то удоволствието да си купите парцел ще ви струва около 45 000 евро.

Идва и моментът със строителството.

Поразровихме се малко в интернет и открихме, че строителството на къщи тип „сглобяеми" се движи в диапазона между 250 и 350 евро за кв. м.

Тук нямаме съществено понижение в цените спрямо преди около година, но определено може да се каже, че има значително засилване на конкуренцията, което се отразява и върху качеството на продукта.

Избираме си фирма, която срещу 350 евро за кв. м ще ни направи всичко от строителните и архитектурните планове до ключ. По наши сметки къща от 100 кв. м. ще ни струва 35 000 евро. Така заедно с парцела изграждането на къща възлиза на около 80 хиляди евро, или цената на жилище със същата квадратура и гараж.

И тук идва добрата новина. В къщата си ще можете да се нанесете до шест месеца след започване на строителството, срок трудно достижим при апартаментите, освен ако не си купите завършено строителство.

Трябва да подчертаем, че още по-изгодно би ни излязло, ако си купим малко по-голям парцел заедно с някой приятел или роднина и направим „къщи близнаци", като офертата става още по-изгодна с увеличаване на чистата площ на къщата.

Примерно къща от 200 кв. м. ще излезе вече значително по-евтина от апартамент с подобна площ.

Предимствата на сглобяемата къща

Тук е моментът да се поразчупят някои стереотипи против този род къщи. Преобладаващото разбиране е, че тухлените сгради са по-добри от сглобяемите къщи, които са оборудвани по най-нова технология топло и шумоизолация и изолацията им се равнява на почти пет реда тухли четворки.

Желязната поцинкована конструкция е взаимствана от американския тип строене, използвана за изграждането на най-високите сгради в света. Това е изцяло метална, олекотена поцинкована конструкция, която е значително по-здрава и по-устойчива от досегашните тухлени и сглобяеми къщи на дървена основа.

Сглобяемото строителство доминира в богатите, икономически развити страни по четири основни причини:

1. Около 30 % по-евтино от монолитното

2. Поне 7-8 пъти по-бързо

3. Изключително устойчиво при земетресения

4. Екологично и енергийно ефективно

Трябва да се подчертае, че тук някои от строителите предлагат покупки на кредит или разсрочено плащане.

Недостатъците

Разбира се трябва да сте склонни да живеете в покрайнините на столицата, което освен с изключително спокойствие често се свързва и с липса на инфраструктура, училища, магазини, заведения, а понякога и удобен и редовен градски транспорт.

Животът в къща може да бъде утежнен, ако трябва да водите малки деца на детска градина или работите в другия край на София.