Бойко Борисов ще стои зад бюро от 1840 лв. и ще посреща гостите си около маса за 2680 лв. Това става ясно от справка за ремонта в премиерския кабинет, съобщава вестник „24 часа". Информацията е предоставена от Министерския съвет след продължило 2 години съдебно дело.

До него се стигна, след като администрацията на Сергей Станишев отказа да разкрие колко струва обновеният в началото на 2007 г. кабинет. Стори го във вторник, след като Върховният административен съд се произнесе в полза на репортера на вестника Павлина Трифонова.

Бюро за 1840 лв., маса за 2680 лв. и шкафове от по 5 00 лв. е било новото обзавеждане на кабинета на министър-председателя Сергей Станишев. Това става ясно от справка на Министерския съвет, получена след 2-годишна съдебна сага.

Данните за извършеното обновление на работните помещения на министър-председателя са били предоставени във вторник, а са били поискани на 14 юни 2007 г. Тогава все още Станишев се радваше на новата си мебелировка ина оценката на Джордж Буш, че е Мистър Клийн (бел. ред. - Г-н Чисти ръце). Затова бе изненадващо, че отказа да разкрие точно разходите, свързани с неговия бит.

Нещата обаче вече са си на мястото. Станишев е изгубил властта, а читателите могат да добият поне бегла представа как е обновил премиерския кабинет срещу 77 615 лв. Още повече че до дни в него ще се нанесе Бойко Борисов.

Според справката ремонтът е струвал 20 785 лв.

Любопитно е обаче обяснението на Правителствената информационна служба към огласяването на тази дълго крита сума: "Кабинет 1" в сградата на Министерския съвет е комплекс от различни кабинети, стаи, санитарни помещения, коридори, фоайета и други помещения, които имат различни функции и предназначения, т.е. информацията за извършените ремонти и обновяване на мебелировката не се отнася само до кабинет 1 или до стая 1, а до целия този комплекс.

Ремонтът и обновяването на помещенията и мебелировката са извършени навсякъде в "Кабинет 1" и не е възможно механичното разделяне на различни видове работи само в кабинета на министър-председателя". В писмото изрично се отбелязва, че посочените суми се отнасят за всички помещения, но се пропуска за какво се използват те.

Например от години се знае, че между официалния кабинет на министър-председателя и заседателната зала на правителството има по-малък. Обитателите преди 1989 г. основно са си почивали в него. Иван Костов обаче го използваше за работен кабинет, а Симеон Сакскобургготски го отстъпи на личната си секретарка Миа Мореро. Как Станишев го е обживял, за 4 г. така и не стана ясно. Неговата съветничка Ирена Борисова предпочиташе да се труди в първата секретарска стая, през която минават всички гости на премиера.

Избирателна е информацията и за новите мебели на Станишев. Според справката обзавеждането е за 56 830 лв. Въпреки че в заявлението си по Закона за достъп до обществена информация са поискали данни за цената на всяка вещ, се предоставят само за някои. Обяснението е, че е изработен цялостен проект и в някои случаи не е възможно да бъдат отделени единични цени. И в отговора по този въпрос отново се изтъква двукрилата двойна врата с нестандартни размери, но така и не се посочва колко струва нейното реставриране.

Правителствената администрация е преценила, че може да съобщи само следните цени: бюро - 1840 лв., заседателна маса - 2680 лв., ниска маса - 560 лв., контейнер с вратичка - 460 лв., контейнер с чекмеджета - 560 лв., два конзолни шкафа - 6440 лв., и четири шкафа с конвектори и облицовка около прозорците - 20 800 лв.

Премълчана е цената на лъскавия лампион, който се виждаше при всяко протоколно ръкостискане на Станишев. Трудно се е оказало остойностяването както на бежовите столове около заседателната маса, така и на кожените канапета за гости. От справката на МС се "губят" вещи за около 23 хиляди лв.

Вероятно на фона на ширещата се корупция по време на отиващото си правителство общата сума от 77 615 лв. за обновяване на премиерския кабинет изглежда смешна. Но са симптоматични усилието, с което тя бе крита в продължение на 2 г., и начинът, по който се съобщава сега. Те издават гузност.

Източник: в-к „24 часа" (със съкращения)