Общо 17 млн. лв. е загубата на Мини "Марица Изток" за първото полугодие на годината, обяви на пресконференция новоназначеният директор Тодор Тодоров, за който днес е пети работен ден начело на радневските мини.

Според Тодоров в най-голямото държавно въгледобивно дружество в нашата страна има нарушен финансов баланс.

Дългосрочните кредити са в размер на 104 млн. лв., а краткосрочните - 44 млн. лв. ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" и ТЕЦ "БРИКЕЛ" дължат общо 24 млн. лв. на дружеството.

Задълженията към персонала на радневските мини, който наброява 7500 души, са 16 млн. лв., които вчера са били изплатени. Няма да има съкращения до края на годината, увери изпълнителният директор на Мини "Марица Изток" и уточни, че през следващите шест месеца 118 миньори излизат в пенсия.

В условията на финансова криза ще бъде преустановена рехабилитационна програма за миньорите, добави Тодор Тодоров. Нова финансова ревизия ще бъде направена на държавното въгледобивно дружество, след като бъдат изпълнени предписанията на предходната, обявиха още на пресконференцията в Раднево.

Бившият директор на Мини "Марица Изток" инж. Иван Марков беше освободен от длъжност заради финансови нарушения, но не беше освободен от отговорност от Български енергиен холдинг.

Източник: БТА