Шефът на родното ФБР връчил молбата си за напускане в Министерския съвет. Той е имал среща с премиера Бойко Борисов и му е представил отчет за работата на агенцията през последните 6 месеца.

Говорителят на ДАНС Зоя Димитрова потвърди за срещата, но по въпроса за оставката отсече: "Няма такова нещо!"

Запитана за подробности от отчета Димитрова поясни, че от данните ставало ясно, че от януари насам е свършена толкова работа, колкото за последните 20 години.

Шефът на ДАНС е подчинен на министър-председателя, а се назначава и освобождава с указ на президента. Най-вероятно по въпроса за приемането на оставката и за евентуален заместник в понеделник ще има консултации между институциите, от които вчера бе отказан какъвто и да е коментар.

Според сайта "Всеки ден" вчера колеги на Сертов забелязали, че част от кабинета му вече е опразнена.

Петко Сертов зае председателския пост в родното ФБР на 27 декември 2007 г. - 4 дни преди датата, на която влезе в сила Законът за ДАНС. Мандатът му бе 5-годишен и изтичаше в края на 2012 г. Назначен бе от бившия премиер Сергей Станишев. Преди това бе негов съветник по сигурността и участваше в подготовката на закона за спецагенцията.

Вчера не станаха ясни мотивите, с които Сертов е подал оставка. Запознати коментираха, че причините вероятно са няколко, като главната от тях е подготвяната реформа на ДАНС. В първото си интервю пред "Труд" вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обясни, че се подготвя работна група от представители на МВР и ДАНС, която да подготви бърза поправка на законите.

Целта е да се избегнат дублиращите функции между агенцията и службите на вътрешното ведомство, да се отнемат полицейските правомощия на ДАНС и дейността на агенцията да остане информационно-аналитична. Същото становище обяви вчера по БНТ и Анастас Анастасов, шеф на вътрешната комисия в парламента. Друг от вероятните мотиви на Сертов да напусне е сформираната на паритетен принцип комисия за контрол на ДАНС.

Междувременно вчера се заговори, че един от сериозните кандидати за поста на Сертов е бившият му колега Цветелин Йовчев. До есента на 2008 г. Йовчев оглавяваше ключовата дирекция "Контраразузнаване" в ДАНС, но напусна, когато бе уволнен бившият зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков.

Източник: в. Труд/БГНЕСФото