Кои храни поскъпнаха и поевтиняха през юли
През м. юли се наблюдава слаба тенденция на покачване на цената на олиото (2%) и брашното (4.5%). Спад в диапазона 1 - 3% през юли, спрямо юни, е регистриран при цените на варивата, пресните колбаси, пилето и рибата, сочи месечния анализ на Държавната комисия по стокови борси и тържища.
Незначителни колебания в рамките на ± 0.5 - 1% са отчетени при цените на захарта (-0.7%), ориза (-1%), кренвиршите (-1%), кравето сирене (+1%). Цените на яйцата и шпековия салам през юли, спрямо юни остават без промяна.
За месеца се наблюдава характерното за летния сезон намаление на цените на плодовете и зеленчуците, които са в активен период на предлагане. След изчерпването на реколтата от ягоди и череши, чиито най-активен сезон беше през юни, през юли от българските плодове най-голямо предлагане има на праскови и кайсии.
При цената на кайсиите е отчетен най-голям спад на стойностите (21.6%). Намаление на цената е отчетена при прасковите (14.5%) и бананите (2.8%). Поскъпване през юли, спрямо юни, е регистрирано при ябълките - 5.6% и лимоните - 15%.
От зеленчуците най-много са поевтинели зеления пипер (31%) и оранжерийните домати (23.8%). В диапазона 14 - 17% е поевтиняването на оранжерийните краставици и чесъна, а цената на зелето е паднала с около 3%. През юли, спрямо юни, е отчетен слаб ръст на цената на картофите - 1.4%.
През юли тази година, спрямо същия месец на миналата, е отчетен спад на цените на олиото (41%), брашното (29%), млечните произведения (9 - 16%), пилешкото месо (12%), захарта, фасула и ориза (6%).
Почти без промяна остават цените на шпековия салам и лещата. Възходящата тенденция при движение на цената на месните произведения и рибата се запазва, като средногодишното поскъпване на кренвиршите е 20%, а на малотрайните колбаси, рибата и яйцата около 10 - 13%.
Най-голямо годишно намаление е отчетено при цената на лимоните, като тяхната цена през юли'09, спрямо юли'08 e с 38% по-ниска. В диапазона 15 - 25% e поевтиняването при ябълките, чесъна и зеления пипер, а спадът на цените на оранжерийните краставици е 11%.
Най-голям едногодишен ръст е отбелязан при цената на картофите - 51%. Кайсиите през това лято са с 32% по-скъпи. Поскъпването на годишна база на прасковите, оранжерийните домати, зелето и бананите е в интервал 13 - 20%.