Китай може да изпревари САЩ по обем на промишлено производство и да стане световен лидер по този показател. Но, както пише "Уолстрийт Джърнъл", количественият скок може да няма такова важно значение, както се очакваше по-рано.

През 2007 г. на САЩ са се падали 20% от световното промишлено производство, делът на Китай тогава е бил 12%, но разликата бързо се стопява. Даже в момента в американските вериги за продажба на дребно преобладават вече китайските стоки. Към 2015 г. Китай ще произвежда повече промишлени стоки, отколкото САЩ, прогнозират от IHS/Global Insight. Обемът на промишлено производство в Китай е нараснал през юли за пети пореден месец, за което свидетелства индексът на мениджърски покупки.

Официалният показател, изчисляван от Федерацията по логистика и закупуване на КНР, нарасна до 53.3 пункта през юли от 53.2 пункта през юни. Икономистите свързват това с голямата ефективност на приетите от държавата мерки за стимулиране на икономиката.

Въпреки това някои експерти се опасяват, че спадът на промишленото производство на САЩ не е естествен и той трябва да се прекрати, за да се запази икономическата мощ на страната. Съществуват също така страхове, че пострадалите от текущата криза американски производители никога няма да се съвземат окончателно.

Източник: БГНЕС