Кремиковци е едно почти изцяло частно дружество и най-правилният подход е максимално дистанциране на държавата. Това каза пред журналисти днес министърът на икономиката, енергетиката туризма Трайчо Трайков. Той допълни, че независимо от това следващата седмица може да има среща на премиера Бойко Борисов с представители на облигационерите.

Проектът за нефтопровода Бургас - Александруполис е бил подложен на анализ от новото ръководство на министерството. Финансовата рамка на този проект е повече или по-малко известна и остава да се направи балансиране на плюсовете и минусите, добави той.

Досега са усвоени само 3 процента от средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност", а една трета от периода на действието на програмата вече е изтекъл и е необходимо ускоряване по дейностите и за разработване на проектите, каза министърът.

Моментът за успешна приватизация на Булгартабак холдинг беше изпуснат, но все още може да има положителен ефект от сделката, каза Трайков. От Агенцията за приватизация са се ангажирали в най-кратки срокове да продължат работата по сделката и ако се вземе решение за холдинга през септември, парите от продажбата на дружеството може да влязат в бюджета до края на годината.

Холдингът може да се продаде през търг с явно наддаване, каза Трайков. АП ще продава и миноритарни пакети на държавни дружествата през фондовата борса, допълни той.

Източник: БТА/БГНЕСФото