Хотелите и почивните бази в Смолянска област са почти пълни през август, опровергавайки опасенията за очакван сериозен спад на туристи заради кризата.

От Регионалната туристическа асоциация "Родопи" прогнозираха средно над 70 процента заетост на местата в хотелите през август, което е повече от натоварването на легловата база

през зимния сезон. Местата за селски и еко туризъм се превръщат в предпочитани дестинации в региона, коментираха експертите. Летният туризъм в планината в момента продава уединение сред природата, връщане сред атмосфера от преди век, бягство от кризата.

Спад в туристическия поток в Смолянско се забеляза предимно в началото на лятото, но в края на юли отново има ръст на резервациите, обясни за БТА Георги Пампоров, изпълнителен директор на Регионална туристическа асоциация "Родопи". По негови наблюдения интересът на туристите е насочен главно към офертите за еко и селски туризъм. Сред причините за увеличаване на туристическите групи са и провеждащите се серия от фестивали и събори - "Джулай джаз" в Смолян, "Орфически мистерии" в Триград, надпяването "Чурика", съборът в Гела и др. Според Георги Пампоров предпочитащите планината туристи очевидно не са стреснати от кризата.

Клиентите на хотелите и туристическите оферти в Смолянско са главно български туристи. Почиващите в планинския район все повече залагат на офертите за ваканция в селца с архитектура и атмосфера от преди век, отколкото на предложенията на урбанизираните курорти.

Предпочитанията на туристите се насочват към вариациите за активен отдих и спорт сред природата. През този сезон за първи път има групи, тръгващи по най-дългия пешеходен маршрут в Родопите - около 200 км преход от с. Хвойна до района на Елидже на българо-гръцката граница.

Сред най-предпочитаните дестинации остават селата по горното поречие на Арда - Горна Арда, Арда, Могилица, Смилян.

През август хотелите в Арда са почти пълни, а туристите са изкушени от предложения за еко маршрути до изворите на Арда, възможности за преходи с коне, вело спорт и др., уточни кметът на Арда Емил Башев. В родопското село преобладават българските туристи, но се срещат също английски, испански и френски групи. Хотелиерите в района отчитат известен спад на туристи в сравнение с миналата година, но очакват пропуските да се компенсират с увеличения поток през август.

В района на Златоград хотелите също са почти изцяло резервирани през август. Предпочелите ваканция в южния град са привлечени от атмосферата на Етнографския ареален комплекс с реставрирани родопски къщи в съчетание с оферти за СПА туризъм и пешеходни преходи. Сред най-новите предложения за групите в Златоград са маршрути за религиозен туризъм, обикалящи параклисите по върховете в околностите на града. Пътеките към храмовете включват посещения до параклисите "Св. Константин и Елена" на вр. Костадин до самата граница с Гърция, "Св. Екатерина", "Св. Атанас", "Св. Неделя" и др. Обходилите молитвените домове туристи получават свидетелство, че са посетили храмовете от маршрута "Кръстата гора", обясни хотелиерът Александър Митушев.

В Пампорово през летния сезон работят само 6 хотела, вилно селище и един апарт хотел, уточни за БТА Пантелей Мемцов, председател на асоциация "Родопи". Хотелиерите в ски курорта продължават и през лятото тенденцията за намаление на цените чрез пакетни оферти, насочени към българския пазар. Преобладаваща част от хотелите в Пампорово затварят врати през лятото. За работещите хотели август също се очертава период с висока заетост.

Спадът на туристи в Смолянско засега се усеща главно в намаление на резервациите на чуждестранни туристи, коментираха представители на туристическия бранш. Предимно английски, френски, испански, холандски групи са чуждестранните клиенти, посещаващи селските райони на Смолянска област през това лято.

Източник: БТА