Днес се подписа официално договорът за началото на проекта Път IV - 66 037 с. Калояновец - с. Ловец км. 0 +0 - км. 5 +459.

Кметът на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев и Иван Иванов,член на УС на Холдинг Пътища АД направиха първата копка на обекта. Участъкът е от края на с. Калояновец до началото на с. Ловец, съобщиха за Profit.bg от холдинга.

Проектът се изпълнява от Сдружение Пътища Стара Загора 2009, като в него влизат Пътностроителна техника ЕАД, Пътинженеринг-М ЕАД - гр. Монтана и Пътища - Стара Загора ЕАД - дъщерни дружества на Холдинг Пътища АД. Стойността на проекта, спечелен от сдружението е 2.32 млн. лв. Срокът за изпълнение е 105 дни.

Събитието се състоя в близост до с.Калояновец. Присъстваха представители на Община Стара Загора, на фирмата - изпълнител, на фирмата по надзора и др.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Холдинг Пътища АД притежава из цялата страна собственост върху повече от 1 500 дка терени и сгради с над 70 хил. кв. м. застроена площ. Компанията дава работа на повече от 2 700 души непрекъснато зает персонал. През последните няколко години тя е извършила пътностроителни работи (основен ремонт, реконструкция и ново строителство) на над 1 000 километра пътна мрежа.

В индустриалната група около холдинга са представени и компании, специализирани в четирите основни направления на транспортното строителство - пътно, мостово, железопътно и тунелно строителство. Това са Мостстрой АД - лидер в областта на специалните транспортни съоръжения и Железопътна инфраструктура - холдингово дружество АД, което от своя страна консолидира дейността на четири фирми от железопътния сектор - Ремонтно възстановително предприятие - Кьоне АД, Локомотивен и вагонен завод ЕАД, Завод за стоманобетонови конструкции и изделия ЕООД и Национален изследователски институт по транспорта ЕООД.

В областта на пътното строителство холдингът е собственик на повече от 25 дружества. Обемът на приходите им за 2008 г. е 202.002 млн. лв. Според одитирания годишен консолидиран отчет за 2008 г. холдингът е реализирал печалба в размер на 2.58 млн. лв.

Дружествата от портфейла на Холдинг Пътища АД покриват териториално цялата страна, като по този показател компанията няма еквивалент в България, информират от дружеството. „Притежаваме и асфалтови бази в 16 града в страната с капацитет от над 2 млн. т. годишно и 16 кариери за строителни материали с капацитет от 1.5 млн.т. годишно.

Дъщерните дружества на холдинга са собственици и на седем сертифицирани и акредитирани лаборатории, в които се изпитват използваните материали (по 2 в Бургаспътстрой АД и Пътинженеринг - М ЕАД и по една във Видапътстрой ЕАД, Пътстрой ЕАД и Пътно поддържане - Враца ЕООД)", допълват от холдинга.

Днес акциите на компанията поскъпнаха на борсата с 2.44%, до 3.03 лв., при изтъргувани общо 7 931 лота.

През 2008 г. „Холдинг Пътища" АД оглави класацията на Камарата на строителите в България за най-добра пътностроителна фирма.