„Удоволствие е да се коментира една такава борсова сесия," каза в коментар за петъчната сесия на БФБ портфолио мениджърът на МКБ Юнионбанк Иван Бачавски. „Но да се надяваме, че тя няма да остане единствена."

След като в първите 6 месеца SOFIX изоставаше значително от източноевропейските индекси, днес той повиши своята стойност с над 6%. Добрите данни отвъд Океана и вчерашното изказване на ръководителя на ЕЦБ Жан Клод Трише, който заяви, че краят на рецесията е близо, може би се оказаха катализтаор на това бурно движение нагоре.

SOFIX като че ли на инат върви обратно на всички други показатели, особено на тези в нашия регион - всички те затвориха на червена територия в петък. SOFIX достигна стойност от 413 пункта, което е ръст от 6.28%. Основни „виновници" за това движение нагоре се оказаха акциите на КТБ, Каолин, Оргахим, Спарки Елтос Холдинг Пътища и Албена, като някои от тяк показаха двуцифрено повишение - Каолин с 13.3%, Оргахим с почти 14% и КТБ с 11.5%.

Всички индекси приключиха сесията на зелена територия. Най-слабо бе представянето на BGREIT, който се повиши с едва половин процент.

BG40 достигна 115.75 пункта. Основни двигатели на движението нагоре бяха акциите на Оргахим, Мостстрой, Каолин и Фазерлес, като последният добави 17.64%.

За цялата сесия бяха сключени около 2000 сделки, като оборотът бе 2.6 млн лева, което е значително над среднодневните обеми за последните месеци.

През следващата седмица, предполагам, че ще има известно прибиране на печалбите след този неочакван ръст, коментира Бачовски. Ако позитивните настроения отвъд Океана се запазят, очаквам отново ръст в края на седмицата и за нашия основен бенчмарк показател, каза в заключение Бачовски.