Сделките на пазара на сливания и придобивания (M&A) в Европа са паднали с 21.6% през четвъртото тримесечие на 2008 г. и първото тримесечие на настоящата година, изравнявайки нива отпреди шест години и половина, показва проучване на Mergermarket и Merrill DataSite.

Липсата на активност в сектора на финансовите услуги вероятно е показателна за факта, че броят на принудителните сделки е достигнал своето дъно. Нивото на сделките в сектора на дяловото инвестиране започват да се възстановява през второто тримесечие със 125 транзакции на стойност 4.6 млрд. евро.

Най-голямата сделка е придобиването на 80% от Enel Rete Gas от страна на консорциум през май.

Енергетиката, миннодобивната промишленост и комуналните услуги съставляват над 50% от стойността на M&A сделките през първата половина на 2009 г., със сделки за 66.2 млрд. евро

Най-голямата сключена сделка е във фармацевтичния сектор, в която Roche придоби 44.2% от Genentech за 34.6 млрд. евро. Общо 262 сделки са сключени в сектора на потребителските стоки и услуги на стойност 6.2 млрд. евро.

Докато първата половина на 2009 г. се характеризира главно с освобождаване от активи, фактът, че нивото на M&A сделките в Европа сега достига дъното, е положителен знак за предстоящите сделки през втората половина на годината.

Това, заедно с факта, че се наблюдава някакво подобие на нормализиране на финансовите пазари, е добър знак за M&A пазара в Европа.

Великобритания и Ирландия съставляват най-голяма част от сделките в Европа през първото полугодие с 282 сделки на пазара, което представлява 18.4% от общия брой.

Най-големите сделки са се сключили в Белгия, Холандия и Люксембург, като общата им стойност възлиза на на 28.2 млрд. евро.

Нивото на трансатлантическите М&A сделки остава относително стабилно през първото полугодие, като броят на сделките е намалял леко от 98 през първото тримесечие, до 90 през второто тримесечие;

Сделките в индустриaлния и химическия сектор доминират пазара възлизайки на 316 от общо 1 530.